Skip to content

Mi a baj a fogkővel?

Sokan nem tudják, hogy mi a baj a fogkővel. A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Tudd meg cikkünkből, hogy tulajdonképpen mi is az a fogkő és hogy miért ártalmas, illetve a megelőzéséről is ejtünk szót!

A fogkő szinte minden felnőtt szájüregében megtalálható. Nem okoz fájdalmat, de előrehaladott stádiumban igen nagy veszélyt jelent a fog és annak megtartó szöveteire. Ahhoz, hogy megértsük a fogkő veszélyeit meg kell ismernünk hogyan is képződik, hiszen az egész folyamat egy lánc reakció, ami megfelelő szájápolással és rendelőben végzett professzionális tisztítással időben megakadályozható.  

A fogkő kialakulása: Az étkezések során a nyálból és a visszamaradt ételekből lepedék, másnéven plakk keletkezik a fogak felszínén.  Eleinte ez a lepedék puha, a fogfelszínről fogmosással könnyen eltávolítható. Azonban, ha hosszabb ideig a fogfelszínen marad, a nyálból ásványi anyagokat vesz fel, mineralizálódik, ezáltal megkeményedik. Felszíne érdessé válik, melyen a baktériumok könnyen megtelepednek. A fogkő képződésének üteme, valamint annak mennyisége teljesen egyénfüggő. Elsősorban az étkezési és szájápolási szokások, életmód, valamint a genetikai adottságok befolyásolják a folyamatot, ám lehetnek hajlamosító tényezők is pl. a rendezetlen, szabálytalan fogsor.

A fogkő az íny alatt és fölött is kialakulhat, elsősorban a nyálmirigyek kivezető nyílásaihoz közel. Így leginkább a felső kis- és nagyörlő fogak külső, valamint az alsó metsző- és szemfogak belső felszínén fordul elő. A fogkő színe az elhelyezkedésétől is függ. Látható felszíneken a sárgásfehértől, akár a barnás árnyalatig változhat, melyet főleg életmódunk befolyásol: kávé- és borfogyasztás, dohányzás stb. Íny alatti fogkő esetében színe sötétebb, inkább barnásfekete. 

A fogkő sajnos nemcsak esztétikailag okoz problémát, hanem a baktériumok melegágya is. Károsítja a fogágy lágy- és idővel a keményszöveteit is. Kezdetben ínygyulladást, majd a későbbiekben fogágybetegséget okozhat, mely a fogak meglazulásával, elvesztésével járhat. 

Mivel a fogkő a lepedékből alakul ki, mely alapos fogmosással otthon is könnyen eltávolítható, így jó szájhigiénia mellett a képződése megelőzhető.  Ha a fogkő mégis kialakult, professzionális tisztításra van szükség, hiszen az otthoni szájápolási termékekkel ez már nem eltávolítható. A rendszeres, átlagosan félévenkénti fogkőeltávolítással megelőzhető a fogínyvérzés, ínygyulladás, fogak elszíneződése, meglazulása, kellemetlen szájszag. 

Sajnos az interneten különböző, hatásosként megnevezett fogkő eltávolítási praktikák keringenek, de tisztelettel kérünk mindenkit, hogy ilyesmivel ne is kísérletezzen, mert megsértheti az ínyét vagy kárt tehet a fogzománcban!

rendelőben végzett professszionális fogtisztítás, az egyetlen hatékony módja a fogkő eltávolításának. A rendszeresen eltávolított fogkővel a következő fogászati problémák előzhetőek meg: 

·       fogínyvérzés

·       ínygyulladás

·       fogágy betegségek

·       egészséges fogaink károsodása

·       fogszuvasodás

·       fogaink elszíneződése

·       fogaink meglazulása, elvesztése

·       kellemetlen, rossz szájszag

A professzionális tisztításnak köszönhetően a fogak nemcsak valójában, de látványra is tisztábbak és fehérebbek lesznek. Fél évente szükséges a kontroll vizsgálat illetve professzionális tisztítás. Ha dohányzik, nem megfelelően és nem rendszeres gyakorisággal tisztítja fogait, akkor a fogkőeltávolítás akár negyedévente is aktuális lehet. Akár otthon is ellenőrizheti a fogkő meglétét: látható helyeken sárgás felrakódásként a fogakon az íny közelségében, vagy  szintén fogkőre utalhat, ha még szájban nem is látható, de fogmosás után fogínyvérzést, esetleg kellemetlen szájszagot tapasztal. Ellenőrizze le a következőképp, hogy fogai fogkőmentesek-e: Húzza végig nyelvét kívül és belül is foga és ínye találkozásánál. Ha akadálymentesen, selymesen siklik, akkor még nincs probléma. Ha viszont finom, vagy erősebb barázdákat, érdességeket érzékel, akkor Önnek fogköve van és esedékessé vált a fogkő eltávolító kezelés.

A fogkő eltávolítást egy konzultáció és fogászati szűrés előzi meg. A fogkő leszedés során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. Az ultrahangos rezgőmozgás könnyedén és kíméletesen távolítja el a fogkövet a zománcról, úgy, hogy a zománc közben egyáltalán nem sérül. A rezgések által légbuborékok képződnek, amelyektől a fogkövek leválnak és szétesnek. Időtartama a fogkő kiterjedtségétől, elhelyezkedésétől és mértékétől függ, átlagosan 20-60 perc. A kezelés a polírozással zárul, mely után a fogak még tisztábbak, selymesek és fehérebbek lesznek. 

IDE kattintva részletesebben is olvashat dentálhigiéniai kezeléseinkről. 

fogkő
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre:

Időpontot foglalok:

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre:

Időpontot foglalok:

További bejegyzések

Fogal elszíneződése - Elitdent Budapest fogászat
Állapotmegőrzés

Ó jaj, fáj a fogam! Mit tegyek?

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb és fájdalmasabb dolog, ami történhet velünk, de sajnos ritka az az ember, aki élete során nem tapasztalja meg. A fogfájás mögött mindig valamilyen többé kevésbé súlyos probléma húzódik, így a tünetek elfedése fájdalomcsillapítóval csak ideig-óráig jelent megoldást, így ezt nem is javasoljuk. A legjobb, amit fogfájás esetén tehetsz, hogy azonnal felkeresed a fogorvosod, hiszen csak

Read More »
Állapotmegőrzés

Mindent, amit a fogselyemről tudni kell

A modern értelemben vett fogselyem a XX. század találmánya, ez lehet az oka, hogy nálunk máig alig terjedt el a használata. Sokan ismerik, tartanak otthon, azonban napi használatára sajnos kevesen veszik rá magukat. Pedig a fogínybetegség ellen a legjobb védekezés a fogak és a fogíny tisztán tartása a lepedék eltávolításával, azonban a fogak közötti rések nehezen elérhetőek pusztán fogmosással. A fogselyem segít a fogak között és

Read More »
fogfehérítés

Klinikai fogfehérítés – Ragyogóan fehér mosoly, gyorsan és egyszerűen

Örömmel számolunk be kedves jelenlegi és leendő pácienseink, hogy szolgáltatásunk bővült az Amerikában már méltán híres fogfehérítő rendszerrel a Philips ZOOM! Whitespeedel. Manapság már nem csak Hollywoodban elterjed a vakítóan fehér fogsor, bárki számára elérhető és kívánatos, ezért tartottuk fontosnak, hogy rendelőnkben prémium minőségű fogfehérítésre legyen lehetőség. A ZOOM! alig egy órás fogfehérítési eljárás, mely során a fog felszínére felvitt

Read More »
Állapotmegőrzés

7 ok, ami miatt rossz lehet a leheleted

7 ok, ami miatt rossz lehet a leheleted. Érdemes az okokat megszüntetni, és nem csak a kellemetlen szájszaggal ellen küzdeni. Elég meglepő, de egy kutatás szerint az emberek több mint 65 százalékának kellemetlen szagú a lehelete, ennek számtalan oka lehet: Nem megfelelő szájhigiénia, és az ebből eredő beteg fogak és fogíny  A szánkban baktériumok élnek, melyek megtelepednek a fogaink között, belepik

Read More »
Állapotmegőrzés

7 trükk, hogy megszerettesd gyermekeddel a fogmosást

A gyermekekkel nem mindig egyszerű a fogmosás elvégzése, pedig egy rettentően fontos napi rutinról van szó. Hogy a kevésbé lelkes gyermekek is kedvet kapjanak ehhez a naponta minimum kétszer elvégzendő feladathoz, ezért csokorba gyűjtöttünk Nektek 7 trükköt, ami segíthet megszerettetni gyermekeddel a fogmosást. Hallgassátok a kedvenc zenéjét fogmosás közben.  A javasolt fogmosási idő minimum 4 perc, ami egy gyerek számára

Read More »
Fogal elszíneződése - Elitdent Budapest fogászat
Állapotmegőrzés

Esztétikus fogtömések előnyei az amalgám tömésekkel szemben

Az esztétikus fogtömés elkészítéséhez használt anyagok ma már lehetővé teszik, hogy a fog eredeti színe élethűen visszaállítható legyen. Az esztétikus fényre kötő kompozit tömőanyagoknál olyan erős kémiai kötés alakul ki a tömés és a fog között, hogy a fúrás alkalmával az ép foganyag feláldozására nincs szükség. Nagyon magas, az ép fogakkal vetekedő kopásállósága, nyomásállósága és szakítószilárdsága van, ennek köszönhetően nemcsak

Read More »