1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Dentálhigiéniai kezelések

A dentálhigiénia azokat a kezeléseket foglalja magában, melyek a fogak és fogágy épségének megőrzésére, illetve a fertőzés elkerülésére irányuló tisztaságot teszik lehetővé a szájüregben. A dentálhigiénia kezeléseket végezheti fogorvos, illetve dentálhigiénikus. Ide tartozik a fogkő-eltávolítás, fogtisztítás, íny- és tasakkezelés.-

A fogkő a vízkőhöz hasonló anyag, amely megtapad a fogak felszínén, érdes felületet eredményezve, amely kedvez a baktériumok megtapadásának. Rendszeres (depurálással, a fogkő) eltávolításával hosszú évekig megőrizhetjük szájüregünk és fogaink egészségét. Ha nem gondoskodunk legalább félévente az eltávolításáról, akkor ínygyulladást, fogágybetegséget, kellemetlen leheletet, fogszuvasodást és akár fogaink elvesztését is okozhatja. Érdemes szem előtt tartani, hogy fogkő nemcsak a fogak szemmel látható részén, hanem a fogak közötti részeken, az íny alatt is keletkezhet. Az íny alatt található fogkő szabad szemmel nehezen látható, eltávolítása azonban különösen fontos az ínygyulladás, fogínysorvadás és fogágybetegség megelőzése érdekében.

A fogkő képződésének üteme, valamint annak mennyisége teljesen egyénfüggő, elsősorban az étkezési és szájápolási szokások, életmód, valamint a genetikai adottságok befolyásolják a folyamatot.  

A fogkő eltávolítását egy konzultáció és fogászati szűrés előzi meg. A fogkő leszedése során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. Az ultrahangos rezgőmozgás könnyedén és kíméletesen választja le a fogkövet a zománcról, úgy, hogy a zománc közben egyáltalán nem sérül. A rezgések által légbuborékok képződnek, amelyektől a fogkövek leválnak és szétesnek. A kezelés miatt a fogfelszín karcolódhat, ami miatt a fogkő gyorsabban kiújulhat.

Éppen ezért ajánlott elvégeztetni a letisztított fogak polírozást is, amely során a fogak felszínét újra karcmentessé varázsoljuk. Ezt polírozó pasztával és egy elektromos fogkeféhez hasonló fejjel végezzük. A beavatkozás gyors és fájdalommentes. A fogkő-eltávolítás és a polírozás egy csillogó, fehérebb mosolyt eredményez pácienseink számára.

 

A polírozást követően kerülhet sor az íny- és tasakkezelésre. Ennek során fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő oldatokkal ecseteljük az ínyt, ami nemcsak a baktériumokat pusztítja el a tasakokban, hanem serkenti az esetleges sebgyógyulást, valamint visszaállítja a szervezet helyi védekező reakciójának egyensúlyát is.

 

Tasakkezelés

A hosszantartó ínygyulladás következménye lehet, hogy a fogakra feszesen tapadó íny meglazul, és egy rés alakul ki a fog és az íny között. Ezt a rést tasaknak hívjuk. A kialakult tasak akár 1 cm mély is lehet. Mivel az íny nem borítja be megfelelően a fogat, nem feszül rá, így a tasakba bekerül a lepedék, a baktériumok elszaporodnak. Ezt a területet tisztítani magunknak nem tudjuk. A megoldás erre a problémára szintén a fogkő-eltávolítás és a tasakkezelés.

 A tasakkezelés során a fogkövet a mélyebb, íny alatti részekről is eltávolítjuk, gyógyszeres folyadékkal átöblítjük, majd egy fertőtlenítő géllel kezeljük.  Ha folyamat nem túl előrehaladott, akkor az íny képes visszatapadni a fogra. A kialakult tasak megszüntethető.

Mindenkinél képződik több-kevesebb fogkő, ezért rendszeres eltávolítása megelőzi a fogínygyulladást, fogágygyulladást.

A fogkő nem csak a saját fogakon képződik, ugyanúgy megtalálható a fogpótlásokon, fogkoronán, fogászati hidakonEltávolítása ugyanolyan fontos, mint a saját fogakról.

Esztétikus fogak, ragyogó mosoly

Az otthoni fogápolás közvetlen összefüggésben áll a fogak megjelenésével. A rendszertelen fogmosás, ez által felhalmozódott lepedék fogkő kialakulásához, és a fogak elszíneződéséhez vezethet. A barnás-sárgás színezetű fogkő esztétikailag  sokat ront a fogak  megjelenésén.

A fogak elszíneződnek, és a fogkő és a lepedék szájszagot, kellemetlen leheletet okoz. Ezt az elszíneződést már csak professzionális berendezésekkel és módszerekkel lehet eltávolítani.

Súlyos problémákat okozhat a fogkő

A fogkő a fogakon maradt lepedékből képződik. Az idő előrehaladtával folyamatosan gyarapszik, irritálja a fogínyt. A fogíny begyullad, vörös színezetű lesz. Elsődleges jele ennek a folyamatnak a fogmosáskor tapasztalt vérzés lehet. Ha pedig ezt nem kezelik, megkezdődik az íny pusztulása, sorvadás. Sajnos ez a folyamat észrevétlenül történik, hiszen a fogkőképződés nem fáj. Hosszú távon a gyulladás megtámadja a fogak tartószerkezetét, így azok mozogni kezdenek. Mire Ön észreveszi az elváltozásokat, addigra már nem lehet visszafordítani a folyamatot. Sajnos ez a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Az ínygyulladás következményei

Az ínygyulladás, a fogágygyulladás kihathat az egész testünkre. A fogakon kialakult fogkőben található baktériumok bekerülhetnek a véráramba. Szabadon garázdálkodhatnak, és különböző fertőzéseket okozhatnak. A fogkő eltávolítása tehát nem csak az ép fogazat, hanem az egészségünk védelme érdekében is rendkívül fontos. A krónikus ínygyulladás fogászati gócot képezhet a testben, és emiatt gócbetegségeket okozhat. Ennek tünetei lehetnek például: hajhullás, ízületi fájdalom, bőrelváltozás, kiütés, stb.

Rendkívül lényeges a várandósság alatti fogkőeltávolítás. Ebben az időszakban a nyál összetétele megváltozik, ezáltal a fogkőképződés felgyorsulhat, az ínygyulladás fokozódhat. A fogkőben megtelepedő baktériumok képesek bejutni a véráramba és akár koraszülést is eredményezhetnek.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogazaton megtapadt fogkövet leghatékonyabban ultrahangos fogkőeltávolítással lehet orvosolni.

Ez egy nagyon kíméletes módszer. A berendezés nem károsítja a fogakat, sem a fogpótlást. Az ultrahang segítségével pattintja, mossa le a fogakra tapadt fogkövet.

Az ultrahangos eltávolító egy apró, vékony csúcsban végződő eszköz, amivel a fog minden felszínét elérjük, és a fogközökből is képesek vagyunk eltávolítani a fogkövet.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás alatt az esetek többségében a páciens semmit nem érez, fájdalommentes beavatkozás.

A fogkő eltávolítása után nagyon fontos a fogak felpolírozása, melyet egy speciális magas minőségű fluoridos polírpasztával végezzük. A polírozás hatására a fogak felszíne rendkívül sima lesz, így a lepedék a későbbiekben nehezebben tapad meg a fogazaton.

Homokfúvásos fogpolírozás

A polírozás nem csak pasztával, hanem úgynevezett homokfúvással is történhet.  Ez szintén a fogak felszínének simítását jelenti, csak az anyag más. Rendkívül apró homokszemcséket fújunk a fogakra, amik bejutnak a legapróbb helyekre is, így kiválóan lepolírozhatók még a fogközök is. Olyan elszíneződéseket is képes eltávolítani, amit esetleg a polírozó paszta nem tud. A fog anyagát kíméli, kárt nem tesz benne.

A professzionális ultrahangos fogkőeltávolítás után a fogai megszépülnek, a sárgás-barnás elszíneződésektől megszabadul. A fogak fehérebbek, és sokkal egészségesebbek lesznek.

Rendelőnkben minden fogkőeltávolítás után megmutatjuk az Önnek ideális fogápolási technikát, bemutatjuk, hogyan kell használni a kiegészítő fogápolási eszközöket.

Fájdalommentes az ultrahangos fogkőeltávolítás?

Néhány esetben még az ultrahangos eltávolítás során előfordulhat fognyaki érzékenység, hiszen pont azon a területen történik a kezelés, ahonnan a fogkő lenyomta a fogínyt. Az ilyen területeken az íny gyulladásban lehet, ami kellemetlenségeket, fájdalmat okozhat. Minél több fogkő halmozódott fel, minél gyulladtabb az íny, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy a fogkőeltávolítás kellemetlen lesz. Egy rendszeresen, hat havonta karbantartott fogazatnál a folyamat nem okoz fájdalmat.

A fognyak érzékenysége nagyon eltérő. Van, aki semmit nem érez, és van, aki csak egy kis hideget. Olyan is előfordul, hogy valakinek még az ultrahangos fogkőeltávolítás is fájdalmat okoz.  Ez utóbbi esetben fogorvosunk érzéstelenítést alkalmaz, hogy a fogkőeltávolítás ilyen esetben is fájdalommentes legyen.

Milyen rendszerességgel kel a fogkövet eltávolítani?

A fogkőképződés gyorsasága és annak mennyisége egyénenként széles skálán változik. Van, akinek félévente, és van olyan páciens, akinek 3 havonta szükséges a fogkő eltávolítása. A fogkőképződést nagyban befolyásolja az egyéni fogápolás technikája, eszközei és rendszeressége.

Fogorvosainktól Ön minden esetben tájékoztatást kap arról, hogy Önnek milyen időközönként érdemes fogkőlevételre jönnie. Természetesen fogorvosaink megtanítják Önt a helyes szájápolásra is, aminek köszönhetően kevesebb lepedék és fogkő képződik a fogakon.

A legtöbb ember fogain a kor előrehaladásával a fogkőképződés felgyorsul, azaz minél idősebb valaki, annál jobban oda kell figyelnie a megfelelő fogápolásra.

Fontos, hogy Ön mindig időben jelentkezzen rendelőnkben, időben gondoskodjon fogai egészségéről.

Ha fogain sárgás-barnás elszíneződést lát, vagy fogmosáskor vérzést tapasztal, úgy tegye meg az első és legfontosabb lépést, vagyis jelentkezzen be rendelőnkbe, és kérjen egy időpontot állapotfelmérésre.

Gyakori kérdések

A fogkő-eltávolítás előnyei között meg kell említenünk az ínygyulladás és a fogágybetegség megelőzését, a szebb, esztétikusabb fogakat és a rossz lehelet megszűnését.

Fájdalommentes ultrahangos fogkőeltávolítás a teljes fogsorra (alul és felül egyaránt), általában 40-60 percig tart, de az eljárás hossza függ a fogkő kiterjedtségétől, elhelyezkedésétől és mértékétől is.

Fájdalommentes ultrahangos fogkőeltávolítás a teljes fogsorra (alul és felül egyaránt), általában 40-60 percig tart, de az eljárás hossza függ a fogkő kiterjedtségétől, elhelyezkedésétől és mértékétől.

A fogkő eltávolítást követő 3-4 napban lehetőleg kerülje a keményebb ételeket.

A fogíny és az érintett szövetek gyógyulása érdekében javasolt a dohányzás elhagyása.

Használjon ínyvédő, érzékeny fogakra ajánlott fogkrémet. Érdemes a kezelés után kb. egy hétre puha vagy extra puha sörtéjű fogkefére váltani a fogak és a fogíny említett érzékenysége miatt.

A fogkő eltávolítást követő pár napban érdemes naponta többször gyulladáscsökkentő szájvízzel öblögetni.

A fogkőképződés egyénenként változó. Nagy általánosságban fél évente érdemes megismételni.

A fogkő eltávolítása után szabad inni, de az első 3 órában csak is kizárólagosan szénsavmentes folyadékot. Érdemes 3 órát várni a színező hatású italokkal, ilyen például a vörösbor, a kávé stb.

Ugyanez vonatkozik az ételekre is: a beavatkozást követő 3 órában ne fogyasztunk színező hatású ételt, mint pl. a cékla, lilakáposzta, szeder. 

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre:

Időpontot foglalok:

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre:

Időpontot foglalok: