1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Letört fog kezelése

A letört fog kezelése szükséges. A fogainkat igen kemény és ellenálló dentin és zománc alkotja, mégis előfordul, hogy megsérülnek. Ez előfordulhat, ha túl kemény ételre harapunk rá, de valamilyen baleset következménye is lehet. Sajnos nem ritka az sem, hogy a rossz, szuvas fogak meggyengült anyaga törik le. 

A letört fog esztétikai probléma mellett, funkcionálisan is gondot okoz. Sok esetben befolyásolhatja a rágást, a szomszédos fogak elmozdulhatnak miatta, vagy a szemközti fogak kijjebb jönnek, hogy a rágást megkönnyítsék. Sajnos minél később kerül sor a letört fog kezelésére, annál bonyolultabbá és költségesebbé teheti annak helyreállítását.

Ha a törés a dentint is érinti, nagyfokú hideg-meleg érzékenységgel kell számolnunk, hiszen ilyenkor a dentincsatornák nyitottá válnak.
Ha a fogbél is érintetté válik, befertőződve a fog elhalhat. Ez akkut foggyulladást és ezzel együtt erős sajgó fájdalmat okozhat, vagy egy krónikusan fennálló rejtett gyulladást, mely gócbetegség alapjául szolgálhat. Ezért az javasoljuk, hogyha foga letört, azonnal keresse fel fogorvosát!

Az, hogy a letört fog pótlása pontosan hogyan történik, függ a törés jellegétől és, hogy metsző- vagy (kis)őrlő fogról van-e szó. Az is fontos, milyen mértékű a sérülés: egy ínyig letört fog esetében nem ugyanolyan kezelésre van szükség, mint egy kisebb, felszíni törésnél.

Ha a fogsérülés csak a fogzománcot érinti, vagyis a felületről pattant le egy darab, vagy minimális dentin érintettség van, akkor általában töméssel kezeljük a fogat. Ezekben az esetekben az íny nem érintett, nem vérzik, a fog nem mozdult el a helyéről, és általában fájdalom sem jelentkezik, bár a fog éles széle irritálhatja, felsértheti a nyelvet vagy a száj nyálkahártyáját.

Nagyobb törés esetén, ha a fogbél is érintett, akkor a gyökérkezelés indokolttá válhat. Nagyobb méretű foganyag veszteség esetén mérlegelendő a betétek illetve koronák alkalmazása. Ha olyan nagy kiterjedésű a fogletörés, amelyen már egy helyreállító kezelés sem tud segíteni, akkor érdemes a fog eltávolítását megfontolni, és egy biztosabb megoldást jelentő implantátum vagy híd készítésével pótolni a fogat.

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre:

Időpontot foglalok:

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre:

Időpontot foglalok: