1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés a fog megmentését, megtartását célzó kezelés, mely akkor válhat szükségessé, ha a fogbél (pulpa) gyulladt – vagy már elhalt, nagy kiterjedésű szuvasságok esetén, vagy fogsérülések következményeként. A kezeléssel a fog eltávolítását szeretnénk elkerülni. Sikeres,

gyökérkezeléssel a fog élettartama hosszú évekkel meghosszabbítható. A gyökérkezelés során a foggyökércsatorna kitisztításra kerül, majd fertőtlenítés után teljes hosszában lezárjuk egy tartós töméssel. 

A gyökértömés lényegének megértéséhez érdemes átnézni, milyen részekre osztható egy fog. Minden fog három részből áll:

 • fogkorona, ami az íny felett helyezkedik el
 • fognyak, ami az íny szélénél található
 • foggyökér, amely nem látható, az íny alatt helyezkedik el.

 

A gyökérkezelés a foggyökérben, pontosabban a foggyökér csatornáiban történik. Attól függően, hogy melyik fogat kezeljük, a csatornák száma eltérő. Egy metszőfogaknak, szemfogaknak egy csatornája, egy kisőrlő fognak általában kettő csatornája, egy nagyőrlő fognak három, de akár négy csatornája is lehet. A gyökérkezelés során ezeket a csatornákat kell megtisztítani, tünetmentessé tenni és „gyökértömni”.

fogpótlás
 • Hagyományos gyökérkezelés menete: 

 

 • Diagnózis felállítása: a helyes diagnózis felállításához a fogorvos először kikérdezi a pácienst a fájdalom jellegéről, majd szükség esetén röntgenfelvételt készít. A gyökérkezelések oka általában a szűnni nem akaró, erős fájdalom, de a lüktető, éjszaka hevesebb fájdalom szintén erre mutathat.
 • Érzéstelenítés: a gyökérkezelés teljes érzéstelenítéssel kezdődik, melyet érzéstelenítő injekcióval végzünk. 
 • Fogbél feltárása: a kezelés a fog koronarészének átfúrásával, azaz a fog megnyitásával, majd az idegkamra feltárásával folytatódik. Erre azért van szükség, hogy a keletkezett lyukon keresztül el tudjuk végezni a szükséges tisztítást és fertőtlenítést. 
 • Fog gyökércsatornájának feltárása: az idegkamra feltárása után a gyökércsatorna megkeresése következik. A gyökércsatornák azonosítása fontos lépés, hiszen meglepő számú és elhelyezkedésű gyökércsatorna lehet a fogban. Ennek köszönhetően a gyökércsatornák mérését is elvégezzük, hiszen előfordulhat, hogy egy nehezen észrevehető gyökércsatorna a baj okozója.
 • Csatornánk megtisztítása: a gyökércsatornák megtisztításakor eltávolítjuk az elhalt szövetet – ami a gyulladás fő forrása -, illetve a gyökércsatorna külső rétegét. A csatornában csak egészséges szövet marad. 
 • Fertőtlenítés és gyulladáscsökkentés: Ez történhet a csatornába helyezett fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagokkal vagy lézerrel is.
 • Ideiglenes tömés: a kezelt terület megóvásának érdekében a fog koronai részén elkészítjük az ideiglenes tömést, ami lehetővé teszi a páciens számára a rágást. Érdemes azonban az étkezések során a fogat kímélni, mert az ideiglenes tömés kevésbé strapabíró a véglegeshez képest.
 • Gyógyulás: amennyiben néhány nap szünetet követően a panaszok teljesen megszűnnek, nem tér vissza a fájdalom, akkor elkészítjük a végleges gyökértömést, mely a fog belsejét hermetikusan lezárja, meggátolva ezzel további baktériumok bejutását. A kezelések addig folytatódnak, amíg a panaszok meg nem szűnnek.

 

Gépi gyökérkezelés:

 

A hagyományos, kézi módszer mellett lehetőség van gépekkel végzett pontosabb és hatékonyabb gyökérkezelésre. A legújabb gépi gyökértágítók speciális motorral (endomotor) meghajtva gyorsabban és hatékonyabban érik el ugyanazt az eredményt, sőt sokszor alaposabban képesek megmunkálni a gyökércsatornákat. Beszűkült vagy görbült gyökércsatornák esetében a kézi módszerrel sokszor lehetetlen a gyökérkezelés, azonban a gépi gyökértágítókkal az ilyen esetek megoldása is lehetséges. A kezelés a gépnek köszönhetően alaposabb, pontosabb, precízebb és gyorsabb. A gépi gyökérkezelés előnyei:

 

              magas sikerességi százalék

              rövidebb kezelési idő

              precízebb gyökércsatorna tisztítás

              pontosabb gyökértömés készíthető

              görbült, sajátos morfológiájú csatornákban is jól alkalmazható

Miért kell gyökérkezelni a fogat?

Legtöbbször nagy töméssel rendelkező fogaknál vagy nagy fogszuvasodásnál jön szóba a foggyökér kezelés. Amikor már folyamatosan fáj, vagy más panaszt okoz, az azt jelenti, hogy a folyamat már nem visszafordítható, a fogban lévő idegek begyulladtak, a szuvasodásból eredő baktériumok teljesen megfertőzték belülről a fog egészét. Legtöbbször a fog gyökere felett ilyenkor már komoly gyulladás van, ami a röntgen felvételen szépen látható.

Ha túl sokáig várunk a baktériumok okozta fertőzés továbbterjedhet, megfertőzheti az arcüreget, és még akár csonthártyagyulladást is okozhat. A kialakuló gyulladás hajhullást, bőrkiütést vagy hosszú távon ízületi problémát is okozhat.

 Ha ilyen esetben csak egyszerűen betömnénk, akkor a panaszok továbbra is fennállnának és egyre elviselhetetlenebbé, fájdalmasabbá válnának.

Ilyenkor az utolsó lehetőség a fog megmentésére a gyökérkezelés. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megtartsuk a beteg fogat, és megszüntessük a fennálló fájdalmat és a gyulladást.

Foggyökér kezelésre utaló jelek lehetnek:

 • nagymértékű fogszuvasodás
 • fájdalom meleg/hideg ételekre
 • fájdalom harapásra, rágásra
 • folyamatos fogfájás
 • éjszakai intenzív fogfájás

Annak érdekében, hogy a diagnózisban biztosak lehessünk, a hozzánk fordulóktól általában panoráma röntgen felvétel készítését kérjük. Ha nincs idő vagy lehetőség panoráma röntgen készítésére, akkor rendelőnkben azonnal tudunk néhány fogról úgynevezett kisröntgent készíteni.

 

A foggyökér kezeléshez vezető út megelőzhető lenne

Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy Ön gyökérkezelésre szoruljon. Legtöbbször ez egy többtényezős folyamat végeredménye.

Nem megfelelő fogmosás -> Lepedék felhalmozódása –> Fogászati szűrővizsgálat elhanyagolása –> Fogzománc károsodása –> Fog kilyukadás, fogszuvasodás –> Lyukas fog ellátásának hiánya –> Fogszuvasodás továbbterjedése –> Érzékenység hidegre, melegre –> Érzékenység rágásra –> Folyamatos fogfájás –> Éjszakai fogfájás, arcduzzanat –> Fogászat felkeresése

A végeredmény: a panaszok és tünetek csak gyökérkezeléssel orvosolhatóak, súlyosabb esetben már foggyökér kezeléssel sem menthető, foghúzás javasolt.

Amennyiben 6 havonta részt vesz fogászati szűrővizsgálaton és az esetleges lukas fogak ellátása időben megtörténik a gyökérkezelés szinte mindig elkerülhető.

Egy tömés sokkal kevesebb anyagi ráfordításba kerül, mint, egy foggyökér kezelés, így megéri időben ellátni az esetleges rossz fogakat. A tömés egy alkalom alatt elkészül, míg a gyökérkezelés 3-4 alkalom is lehet.

 

A gyökérkezelt fogra kell fogkorona?

A gyökérkezelt fog általában fájdalommentes, de ennek az ára, hogy a fogból eltávolításra kerültek az erek, idegek, amik a fogat életben tartották. Mondhatjuk, hogy a gyökérkezelt fog halott, megszűnt benne a nedvkeringés. Ez által rideggé és törékennyé válik. Hosszú távon elszíneződik, elsötétedik. Ezt egy virággal könnyű szemléltetni. Ha egy csokor virágot nézünk, azok szépek, tele vannak folyadékkal, van rugalmasságuk. Amint eltelik egy kis idő és megszáradnak, ahogy hozzájuk érünk, eltörnek a szirmaik, kifakulnak, élettelenné, törékennyé válnak. Így működik ez a fogaknál is.

Amint a gyökérkezelt fog törékennyé válik, a rágás folyamán előfordulhat, hogy ha ráharap egy keményebb ételre, akkor a fogkorona letörik. Általában nem a tömés szokott először eltörni, hanem a fog anyaga. Ha a fog az íny alá törik, vagy ha nagyobb erőhatás éri és esetleg megreped lefelé a gyökér felé, akkor már felépíteni nem lehet se töméssel, se koronával. Vagyis a gyökértömés idő és pénzkidobás volt, a foghúzás elkerülhetetlen.

Ezt meg lehet előzni, ha adunk a gyökérkezelt fognak egy védelmet. Ezt a védelmet a fogkorona jelenti, ami teljesen beborítja, és ez által megerősíti a fogat, az nem tud eltörni. A fogkorona az évek alatt nem fog elszíneződni ez által nem csúfítja el a mosolyát sem, ha a gyökérkezelés az első fogakban történt.

Azt, hogy a foggyökér kezelés után milyen felépítést választ az Ön döntése, de ha hosszútávon szeretné megtartani a fogat mindenképpen a fogkorona javasolt.

A foghúzás vagy gyökértömés?

Talán Ön is úgy gondolja, jobb, ha kihúzatja a fogát, minthogy foggyökér kezelésnek vesse alá magát. A foghúzás gyorsabb és viszonylag egyszerű megoldás lehet, de a kialakult foghiány hatással lesz környező fogakra, megnehezítheti a rágást és egy hiányzó fog esztétikája sem túlvonzó. A foghiányt csak fogpótlás, vagyis egy fogászati híd tudja áthidalni. A fogászati híd költségesebb, mint a gyökérkezelés.

Ha a fog állapota annyira leromlott, hogy foggyökér kezelés válik szükségessé, akkor ez az utolsó lehetőség a fog elvesztése, kihúzása előtt. A gyökértömésnek van létjogosultsága, rendelőnkben a fogmegtartás személetét valljuk. Amíg foggyökér kezeléssel meg lehet menteni egy fogat, addig meg kell menteni. Ugyanis a saját fognál nincs értékesebb. Hosszútávon nem lehet tudni, hogy egy majdani fogpótlás során milyen értéket fog képviselni, esetleg kiváló pillérfogként állhat helyet.

A foghúzás mindig a legutolsó megoldás legyen.

Nem fáj a fogam, mégis gyökérkezelni kell?

Vannak olyan kivételes esetek, amikor fájdalommentesen, tünetmentesen csendben elhal egy fog. Sokszor ez csak egy fogászati szűrővizsgálaton derül ki. Legtöbbször egy trauma, ütés, vagy beleset következménye.

Ilyen esetben sajnos mindig gyökérkezelni kell a fogat. A fog gyökércsatornájában elhalt idegek, erek egy idő után fellobbannak és komoly panaszt fognak okozni.

 

Gyakori kérdések

Ez a foggyökerek és az azokban futó csatornák számának, illetve az előforduló anatómiai variációknak a függvénye. Sok esetben több akalmas folyamatról beszélhetünk, általában 2-4 alkalommal érdemes számolni. Komplikáltabb eseteknél ez jóval több is lehet.

Ahogy említettük teljes érzéstelenítés alatt zajlik a kezelés és a közhiedelemmel ellentétben a gyökérkezelés nem egy különösebben fájdalmas vagy megterhelő beavatkozás, de tény, hogy sok esetben több alkalmas kezelésről van szó.

Természetesen a gyökérkezelés után tapasztalhatunk némi fájdalmat, hiszen az érzéstelenítő hatása előbb-utóbb elmúlik, az irritált fog okozhat fájdalmat, ami rövid időn belül enyhül, sőt teljesen el is kell tűnnie. Ha azonban a fájdalom nem csökken, lüktető fájdalmat, esetleg duzzanatot is tapasztalunk, akkor érdemes jelezni ezt a fogorvosunk felé, és akár az egy hét pihenőidő lejárta előtt újra felkeresni a rendelőt.

A gyökér kezelt fogak nagyon törékenyek, hiszen már nincs pulpájuk, ami életben tarthatná. Ahhoz, hogy a gyökér kezelt fogunk életünk végéig megmaradjon, helyes és rendszeres fogápolásra is szükség van. A gyökér kezelt fog is szuvasodhat, így a megfelelő szájhigiénia változatlanul fontos lesz abban, hogy megőrizzük a fogainkat, legyen szó eddig egészséges vagy már kezelt fogról.