1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Implantátum

A fogászati implantátum egy ideális helyettesítője a természetes foggyökérnek, lényegében egy műfoggyökér. Erős tartópillérként funkcionál a szájban, egyes fogak, koronák, hidak vagy teljes fogsorok építhetők implantátumokra. Fogászati implantátumokat több, mint 50 éve használnak elvesztett fogak pótlásához. Az implantátumot a fogorvos az állcsontba helyezi. Az implantátumok titániumból készülnek, mivel ez az anyag „kompatibilis” az emberi szervezettel.

A fogászati implantátumokkal pótolhatóak a szóló foghiányok, de lehetőség van a teljes fogazat helyreállítására is. Számos esetben korona vagy híd kerül rá, ami – rögzített pótlás révén – jobb életminőséget biztosít a páciens számára a kivehető fogpótlásokkal szemben. Egy elvesztett fog negatívan befolyásolhatja a mosolyt, főleg, ha az a frontzónában van, de a foghiány miatt a meglévő fogak vándorlása is előfordulhat. Bár egyetlen fog pótlása hagyományos fogászati híd elkészítésével is lehetséges, hátrányt jelent, hogy a híd rögzítéséhez két, valószínűleg egészséges szomszédos fogat szükséges lecsiszolni. Ezzel szemben az implantátum beültetésével a foghiány melletti fogak érintetlenül maradnak, a fogpótlás elkészítéséhez nem szükséges azok csiszolása. Az implantációs fogpótlás további előnye, hogy a fogpótlás megjelenése is sokkal esztétikusabb a hagyományos hídpótlásokhoz képest, sőt örök életre szóló fogpótlást jelenthet.

Az implantátum általi fogpótlás lépései:

  • Implantátum behelyezése
  • Gyógyulási idő (általában több hónap, amíg a környező csontszövet körbenövi és terhelhetővé válik)
  • Implantátum felszabadítása, gyógyulási csavar behelyezése
  • Lenyomatvétel fogpótláshoz
  • Korona/híd rögzítése vagy fogsor behelyezése

 

Az implantátum behelyezése után általában 3-6 hónap gyógyulási idő szükséges, hogy a „csavar” becsontosodjon, vagyis a csont körbenője a műgyökeret, a szervezet befogadja az implantátumot. A gyógyulási idő elteltével készíthetjük el a kívánt fogpótlást az implantátumra.