1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Esztétikus fogtömés

A tömés készítése során bizonyos anyagok fogba helyezésével állítjuk helyre a fog integritását, melyre általában a fog szuvassága, vagy egyéb sérülése miatt kerül sor. Rutin fogászati beavatkozás, a legalapvetőbb fogmegtartási eljárások közé tartozik.

fogtömés Elitdent

A tömés kapcsán sokunknak még az amalgám juthat eszébe, azonban ennek az elavult anyagnak a helyét átvették modern, esztétikus tömések. Ezek nem csak sokkal szebbek, de sok esetben tartósabbak is. Az esztétikus töméseket két csoportra oszthatjuk:

Fényre kötő kompozit tömés

Az egyik legkorszerűbb tömőanyag. A kompozit tömőanyagoknál olyan erős kémiai kötés alakul ki a tömés és a fog között, hogy a fúrás alkalmával az ép foganyag feláldozására nincs szükség. Nagyon magas, az ép fogakkal vetekedő kopásállósága, nyomásállósága és szakítószilárdsága van, ennek köszönhetően nemcsak a frontfogak, hanem az őrlőfogak területén is alkalmazható. Ráadásul a fényre kötő kompozitok a foghoz tökéletesen illeszkedő színükkel szinte teljesen észrevehetetlenek maradnak.

Inlay, onlay, overlay esztétikus betétek

A betét a fogtechnikus által készített speciális tömés. Az inlay töméseket akkor használjuk, ha a fog letört vagy túl nagy a szuvasodás mértéke, ezért a fogat normál töméssel már nem tudjuk esztétikusan javítani. Az inlay betétet egyénre szabottan készíti el fogtechnikus. Készülhet műanyagból, kerámiából, aranyból, cirkónium-kerámiából, és a fog rágófelületének központi részét fedi be.

Az onlay egy kiterjesztett inlay, ami a fogak csücskére is kiterjed. Az overlay pedig az a betét, ami a rágófelszín egészén kiterjed, ezért borítóbetétnek is nevezik. A korona és az overlay közti különbség az, hogy előbbi a fognyaki részeket körbeöleli, míg az overlay nem.

Fogtömés menete:

  1. Állapotfelmérés

Első lépésként felmérjük a páciens fogainak állapotát, és megbeszéljük a szükséges kezelés részleteit.

  1. Érzéstelenítés

A fogtömés helyi érzéstelenítéssel kezdődik, ami biztosítja a fájdalommentes kezelést.

  1. Üregalakítás

Amikor is a fogorvos eltávolítja a szuvas, sérült részeket egy gyémántfúró segítségével.

  1. Fertőtlenítés

A további fogfájás elkerülése érdekében megfelelő fertőtlenítéssel folytatódik a kezelés.

  1. Alábélelés

Az esetek többségében szükséges egy alábélelés, ami jó alapot ad a tömőanyagnak, másrészt lezárja a fogat. Különösen mély szuvasodás esetén szükséges lehet gyógyszeres alábélelés, ami nyugtató, gyulladáscsökkentő hatással van a fogbélre.

  1. Tömés

Azaz a tömőanyag behelyezése, amit több rétegben viszünk fel. A lágy rétegetek egyenként megszilárdítjuk egy speciális lámpa segítségével, melynek hatására stabil, teherbíró tömés készíthető.

  1. Polírozás

A tökéletes harapásmagasság és fog végleges formájának kialakítása történik a tömés végső fázisában.

Esztétikus fogtömés

Az esztétikus fogtömés elkészítéséhez használt anyagok ma már lehetővé teszik, hogy a fog eredeti színe élethűen visszaállítható legyen. A régi amalgám fogtömés viszont szembetűnő, azonnal észrevehetik, ha Ön mosolyog.

Az amalgám fogtömések „csúnyák”, hivalkodóan mutatják magukat az esztétikus „fehér” fogtöméssel szemben, ráadásul higany tartalmuk miatt még egészségtelenek is (erről kicsit lejjebb olvashat majd). Ma már elképzelhetetlen lenne, hogy amalgám tömések kerüljenek a mosolyzónában lévő fogakba, ezért is van, hogy az esztétikus fogtömés vált egyeduralkodóvá a fogászatok kínálatában. A korszerű anyagokkal készült fogtömések láthatatlanok.

Hogyan készül a fogtömés?

Nagyfokú precizitást, térlátást és szépérzéket igényel. A professzionális módon elkészített fogtömés szinte láthatatlan, és a fog eredeti alakját követi.

A fogtömés készítését mindig megelőzi az érzéstelenítés. Nagy hangsúlyt fektetünk a fájdalommentes kezelésre, legfontosabb szempont, hogy a fogászati székben eltöltött idő alatt a lehetető legkevesebb kellemetlenség érje Önt.

Az érzéstelenítés után a szuvas részek eltávolítása következik. Ez sokszor kellemetlen szaggal jár, mert a szuvas részek baktériumokkal, ételtörmelékekkel átitatott, felpuhult szövetek. A szuvas részeket maradéktalanul el kell távolítani, a fogtömés csak tiszta, egészséges fogszövetre kerülhet.

Az eltávolított beteg szövet után olyan formát kell kialakítani a fogba, ami képes megtartani a fogtömést. A kialakított „lyukat” fertőtleníteni kell, majd egy speciális anyaggal kezelni a felületét, aminek hatására a használt tömőanyag képes a fog szövetéhez ragadni. A rendelőnkben használt tömőanyagok fényre kötnek, amit egy fotopolimerizációs lámpa segítségével szilárdítunk meg.

Amennyiben nagyobb kiterjedésű tömés készül, és mély üreget kell kialakítani, fogtömés előtt használunk egy gyógyszeres alábélelést, ami segít enyhíteni az esetleges későbbi érzékenységet. Ez az anyag elszigeteli a fogat a fogtöméstől így a fogtömés nem vezeti a hideget és meleget közvetlenül a foghoz.

Magas tömés esetén a fog fájdalommal reagálhat, érzékeny lehet harapásra. Ilyen esetben vissza kell jönni, hogy kezelőorvosa állíthasson a fogtömés magasságán.

Fogtömésből gyökérkezelés?

Egy mélyen szuvas fog esetében nagyon nehéz megjósolni, hogy töméssel helyrehozható-e a kár. Nagyfokú fogszuvasodásnál olykor előfordul, hogy olyan mélyen beteg a fogszövet, hogy eléri a fog idegeit, ilyen esetben a fogat gyökérkezelni kell, fogtöméssel már nem helyreállítható. Ezt sokszor csak akkor látjuk meg, mikor a beteg szöveteket eltávolítjuk.

Minden esetben megbeszéljük Önnel, és tájékoztatjuk, ha felmerülhet a gyökérkezelés. Kattintson ide, ha szeretne bővebben olvasni a gyökérkezelésről.

Amalgám tömés, amit tudni érdemes!

Az amalgám tömések a fogászatban már régóta jelen vannak és még napjainkban is használják. Viszonylag olcsó, összetételét nézve folyékony higany is található benne, ami erősen mérgező, nem csak az emberi szervezet számára.

Az amalgám káros hatása okozhatja a szervezet energiájának a csökkenését. Bizonyos feltételek mellett minimális mennyiségben mérgező anyagok szabadulhatnak ki ebből az anyagból.

Az amalgám higany tartalma kioldódhat fluortartalmú fogkrémek használata mellett, édes vagy savanyú ételek fogyasztásának hatására, fogcsikorgatásra, rágásra.

A kioldódó mérgező anyag okozhat különféle tüneteket:

– hajhullás

– immungyengeség

– ízületi problémák

– allergiás panaszok

Az amalgám tömések kifúrásakor keletkező higanygőz mérgezi a pácienst, az orvost és az asszisztenst is, ezért az amalgám tömés eltávolítása mindig elszeparáltan, vagyis elszívás alatt történik. Az elszívás segít, hogy az amalgám tömés darabkái ne érintkeznek a szájjal, ne kerüljenek le a nyelőcsőbe, így megelőzhető, hogy az eltávolítás során az amalgám tömést még véletlenül se nyelje le!

Ha Önnek van amalgám fogtömése, mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőriztetni, és gondolkozni a cseréjéről.

Kérje fogorvos kollégáink segítségét régi tömés eltávolításában, fogszínű fogtömésre való cseréjében.

Esztétikus fogtömés előnyei az amalgám töméssel szemben: 

Az esztétikus fogtömés elkészítéséhez használt anyagok ma már lehetővé teszik, hogy a fog eredeti színe élethűen visszaállítható legyen. Az esztétikus, fényre kötő kompozit tömőanyagoknál olyan erős kémiai kötés alakul ki a tömés és a fog között, hogy a fúrás alkalmával az ép foganyag feláldozására nincs szükség. Nagyon magas, az ép fogakkal vetekedő kopásállósága, nyomásállósága és szakítószilárdsága van, ennek köszönhetően nemcsak a frontfogak, hanem az őrlőfogak területén is alkalmazható. Az esztétikus fogtömés nem egyszerűen fehér színű, hanem több színből kerül kikeverésre, hogy az adott foghoz a lehető leginkább hasonló színnel rendelkezzen. Így válik a fogtömés teljesen láthatatlanná illetve észrevehetetlenné. Az esztétikus tömésekkel ellentétben az amalgám tömések nem esztétikusak, a sötét fémszínű tömés nincs összhangban a fogak színével. Ez nem csak mosolygáskor jelent problémát, hanem azt is magával hozza, hogy a tömés alatt kialakult szuvasodás nem látható, vagy csak már nagyon előrehaladott állapotban vehető észre. Az amalgám tömések higany tartalmúak. A higany pedig ártalmas az egészségre. A nagyobb amalgámtöméseknél igen gyakoriak a fogrepedések, illetve alattomos szuvasodások. Ha Önnek van amalgám tömése, mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőriztetni, megelőzve a nagyobb alászuvasodásokat és repedéseket. Kérje fogorvos kollégáink segítségét régi amalgám tömésének eltávolításában, fogszínű fogtömésre való cseréjében. Foglaljon időpontot konzultációra!

Keressen minket bizalommal!

Időpontot foglalok!
Áraink