1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Fogszuvasodás megelőzése ételekkel

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mely ételekkel előzhető meg a fogszuvasodás, hiszen napjainkban a fogszuvasodás az, amely a legtöbb fogászati problémáért felelős. Mielőtt a megelőzésről ejtenénk szót, lássuk, melyek azok az  okok, melyek a betegség kialakulásában szerepet játszhatnak:

  • egészségtelen táplálkozás (pl. túl sok szénhidrát fogyasztása)
  • nem megfelelő szájhigiénia
  • fokozott lepedékképződés
  • genetikai tényezők, pl. mély fogbarázdák
  • torlódott fogazat
Reméljük nem mondunk vele újat, hogy a fogszuvasodás megfelelő szájhigiéniával megelőzhető és korai stádiumában vissza is fordítható. Ennek legfőbb eszköze a naponta legalább kétszer, megfelelő technikával és eszközökkel végzett precíz és alapos fogmosás. Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a fogápolás elhanyagolása és a következtében kialakuló rossz fogak számos további betegség kialakulását okozhatják.  

De melyek lehetnek azok az ételek, amelyek segítenek megelőzni ezt a gyakori betegséget?

A kalcium a fogszuvasodás megelőzésének elsődleges eszköze, különösen a fejlődésben lévő gyermekeknél. A tejtermékek, – például a tej, a joghurt vagy a sajt – kiváló kalciumforrások. A vegetáriánusoknak sem kell megijedniük a mák, szezámmag, mandula, dió, spenót és mángold (és általában a leveles zöldségek) is szuper kalcium források!

   

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása segíti a nyáltermelést, amely védőgátat képez a fogszuvasodás ellen. Jó rostforrást jelentenek a friss zöldségek (sárgarépa, uborka, retek), a friss gyümölcsök, például a banán, az alma vagy a narancs, de friss híján a szárított gyümölcsök is, például datolya, mazsola.

   

A teljes kiőrlésű gabonák kiváló B-vitamin- és vasforrások, amelyek megvédik a fogíny egészségét. Ezenkívül magnéziumot is tartalmaznak, amely a csontok és a fogak számára fontos építőanyag. Fogyasszon tehát barna rizst, teljes kiőrlésű gabonából készült péktermékeket (de csak mértékkel, a magas cukortartalmuk miatt), tésztákat.

   

A fogszuvasodás megelőzése szempontjából előnyös még:

  • a változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás,
  • az édességek, főleg a cukros italok mellőzése vagy főétkezéskhez társuló, mértékletes fogyasztása,
  • a nassolás elhagyása,
  • fluoridtartalmú fogkrémek és szájvizek használata,
  • a rendszeres, legalább félévente történő fogorvosi vizsgálatokon való részvétel.
Vannak azonban ételek, amelyek különösen rosszat tesznek a fogaknak. Ha tudni szeretnéd melyek ezek, akkor olvasd el EZT a cikkünket is! Hasonló tippekért kövess minket az Instagramon!