1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Egészségesnek hitt ételek, melyek ártanak a fogaknak

Vannak egészségesnek hitt ételek, melyek a fogzománcra káros hatással vannak. Nem is gondolnánk, hogy néhány zöldség vagy gyümölcs milyen károkat képes okozni, ha nem megfelelően fogyasztjuk őket! David Bartlett professzor, a Londoni Royal College Fogászati Intézet Fogpótlástani osztályának vezetője szerint a savas, cukros ételek károsíthatják a fogzománcot, ami növeli a fogszuvasodás kockázatát. Ez nem okoz meglepetést számunkra, hiszen ezen ételek veszélyét már régóta hangoztatják a szakemberek. Annál inkább meglepő, hogy az alma – bár kétségtelenül egészséges -, ha túl lassan rágcsáljuk, a magas savtartalma károsíthatja a fogzománcot, emellett magas cukortartalma sem kedvez a fogak egészségének.

 

Így értelemszerűen még a 100%-os gyümölcslevek sem ideálisak fogaink egészsége szempontjából! A gyümölcslevek és a turmixok nagyon savasak, pH-értékük 2-3 között mozog. Ha a száj pH értéke 5,5 alá esik, nő a fogszuvasodás veszélye, mivel a savas kémhatású ételek-italok hatására csökken a fogzománc ásványi anyag tartalma. A gyümölcslevek nemcsak magas gyümölcssav-tartalmúak, hanem gyakran hozzáadott cukrot is tartalmaznak, ezek gyilkos kombinációja a fogzománc legfőbb ellenségei.

 

 

Az egészségesnek hitt snackek közé tartoznak az aszalt gyümölcsök is, melyekkel a legnagyobb probléma, hogy amellett, hogy gyakran cukrozottak, nagyon ragadósak, a fogak közé ragadnak sok-sok cukrot hagyva maguk után. Válasszunk inkább friss gyümölcsöt alternatívaként, vagy ha már fogyasztjuk őket alaposan öblítsük ki vízzel a szánkat, mossunk fogat és használjunk fogselymet, ezzel hatékonyan megelőzve a lehetséges károkat.

aszaltgyümölcs

Mint ismeretes, a citrusfélék savanykás ízűek és valójában nagyon magas gyümölcssav-tartalommal rendelkeznek – így nem meglepő, hogy rosszak a fogak számára. A bor szintén nagyon savas ital. Míg a vörösbor szintén elszíneződést okozhat a fogakon, a fehérbor sok kalciumot old fel a fogzománcból, ezért is érdemes korlátozni borfogyasztásunkat.

 

Az olyan ételek, mint a spenót, a svájci mángold vagy a rebarbara sok oxálsavat tartalmaznak. Az oxálsavat érdemes ásványi kalciummal kombinálni, mert az eltávolítja a fogzománcból. A gyümölcsök és zöldségek egészségesek, és nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a testet , ezért táplálkozásunk nélkülözhetetlen részei. Semmiképpen sem kell kerülni, elhagyni pedig végképp nem, csak érdemes mértéket tartani, és mellőzni a túlzottan savas ételek egymást követő fogyasztását, illetve a fogyasztásuk után egy pohár vízzel kísérni, íly módon a savas kémhatás rövidebb idő alatt megszűnik a szájüregben.

 

Egy másik bejegyzésünkből azt is megtudhatod, hogy melyek azok az ételek, amiket viszont kifejezetten tanácsos fogyasztani. IDE kattintva máris elolvashatod! Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, akkor az a cikkünk is érdekelhet, melyben többet tudhatsz meg a tökéletes szájhigiéniáról!