1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Mindent, amit a fogselyemről tudni kell

A modern értelemben vett fogselyem a XX. század találmánya, ez lehet az oka, hogy nálunk máig alig terjedt el a használata. Sokan ismerik, tartanak otthon, azonban napi használatára sajnos kevesen veszik rá magukat. Pedig a fogínybetegség ellen a legjobb védekezés a fogak és a fogíny tisztán tartása a lepedék eltávolításával, azonban a fogak közötti rések nehezen elérhetőek pusztán fogmosással. A fogselyem segít a fogak között és az íny mentén (a fog és az íny találkozásánál) lerakódott lepedék eltávolításában. Ha a fogak hatékony tisztításáról beszélünk, a fogselyem helyes használata létfontosságú: Aki nem használ fogselymet, megtisztítatlanul hagyja fogai 35-40%-át.

A fogselyem nagy hátránya, hogy a használata kézügyességet és sok gyakorlást igényel. A megfelelő technika elsajátítása nélkül többet árthatunk vele, mint használunk. Továbbiakban bemutatjuk azokat az egyszerű módszereket, amelyek segítenek a fogselyem helyes használatában:
– A fogselymezést fogmosás után érdemesebb végezni, mikor már a lepedék nagy részét eltávolítottunk a fogkefével.
– Az alapos kézmosás után a fogselyem letekerésével kezdődik a folyamat. Tépj le körülbelül 45 cm hosszú fogselymet, elsőre kicsit hosszúnak tűnhet, de ahhoz, hogy mindegy egyes fogunkat alaposan megtisztítsunk, szükség van ekkora mennyiségre.
– Majd ezt tekerjük a két középső ujj köré, így a mutató és hüvelykujj tudja kontrollálni a mozgásokat.Ezt követően feszítsünk ki egy 3–5 cm-es fogselyem szakaszt hüvelyk- és mutatóujjunk között, és vezessük be a fogselymet a felső fogközökbe.
– Óvatosan mozgassuk előre-hátra a fogselymet, hogy bejusson a két fog közé.
– Mindig legyünk gyengédek, a fogselyem túl erős használatával felsérthetjük a fogínyét. Amikor a fogselyemmel elérjük az ínyt, hajtsuk vissza C-alakban a fog köré.
– A fogselymet végig a fog oldalának nyomva gyengéden húzzuk felfelé az ínytől, majd ismételjük meg ugyanezt a mozdulatsort a mellette lévő fog oldalán is. Ne erőltessük a fogselymet a két fog közé, legyünk nagyon óvatosak.
– Ne hagyjuk ki a leghátsó fog csupaszon álló oldalát sem. Az egész műveletet következetesen végezzük, hogy egyetlen fog se maradjon ki. Nem szabad egyetlen felületet sem kihagyni!
– A fogselymet mozgathatjuk a fog felületének feszített fel-le irányban, az ínyvonal alá is behatolva. A fogak hátulsó oldalát sem szabad kihagyni! Nem számít, hogy alul vagy felül kezdünk, elől, vagy hátul, de célszerű fogról fogra haladni! 

Ha eleinte nehézkesen megy a fogselyem használata, akkor se adjuk fel, egy kis gyakorlás után egyre jobban fogjuk tudni alkalmazni. Ha mégsem boldogulsz a fogselyem használatával, kérj tanácsot fogorvosodtól!

A jó fogselyem viaszolt, így könnyen becsúszik a fogközökbe. Lehet hengeres, vagy lapos kialakítású. Torlódott fogazat esetén a lapos könnyebben bevezethető a fogak közé. Fontos, hogy ne szakadjon el könnyen. A fogselyem lehet ízesített is (leginkább mentolos), de ez a hatékonyság szempontjából mellékes.