1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Fogpótlás

A fogpótlás azon eljárások összessége, melyeket akkor alkalmazunk, ha a páciens fogának egy része, vagy annak teljes egésze hiányzik. A fogpótlásnak ma már megkülönböztetjük a hagyományos módszereit (híd, korona, kivehető fogpótlások), és az implantációt, amely az állkapocs csontozatába beépülő műgyökérre helyezett fogművet jelenti. A hagyományos fogpótlás lehet rögzített, azaz a szájból páciens által nem eltávolítható, vagy kivehető. A rögzített pótlások a fog egy részét pótló betétek: a koronák és a hidak. 

Fogpótlásról akkor beszélünk, ha egy adott fog vagy fogak helyreállítása töméssel már nem oldható meg. Ahogy öregszünk, egyre nagyobb az esélye annak, hogy fogaink állapota romlik. Ezt okozhatják genetikai tényezők, betegségek, túl sokat fogyasztott savas, cukros ételek, és a hiányos fogápolás is. Rendszeres fogászati szűrővizsgálattal időben kezelhetőek, betömhetők a lyukas fogak.

Amikor nem lehet tömni, hanem ki kell húzni, esetleg magától kihullik, abban az esetben nem kerülhető el a fog pótlása. A fogak pótlása szükséges akkor is, ha csak egy fogat, akkor is, ha egyszerre több fog hiányát kell pótolni. Gyökérkezelés esetén is javasolt a fogkorona készítés, mert ilyenkor a fog anyaga túl rideg lesz, és gyakran letörik.

A foghiányt nem szabad félvállról venni, hiszen az nem csak elcsúfítja mosolyunkat, de komoly gondokat okozhat hosszútávon. A foghiány miatt rágóképességünk megromlik, nem tudjuk megfelelően megrágni és megemészteni az ételt, és beszédzavar (pöszeség, selypítés) is kialakulhat a hangképzés akadályozottsága miatt. A fogak hiánya kihathat az arcformára és az önbizalomra.

Már egy fog hiánya is változást hoz a fogsor számára. A rágási technika is változhat, a hiányzó fog helyén a csontszövet sorvadásnak indulhat. Érintkező fogfelszínek hiányában a szomszédos fogak bedőlhetnek, nehezítve ezzel annak tisztán tartását. Ez utóbbi megnövelheti a szomszédos fogak szuvasodási, később elvesztésének esélyét is, még gondos fogápolás mellett is.

Funkcionalitás mellett a fogpótlásoknak esztétikai szerepük is jelentős. Többszörös foghiány esetén az arc beesetté válik, az arckontúrok megváltoznak. A szép és tartós fogpótlás segít visszanyerni korábbi önbizalmunkat, így életkedvünk és lendületünk is fokozódhat. Hiszen az egészségügyi fontossága mellett, az esztétikai sem elhanyagolható! Több fog hiánya az arc beesését, az arckontúr megváltozását is maga után vonhatja.

Fogpótlás mai technológiával

Ma már olyan fejlett alapanyagokat, módszereket és eljárásokat alkalmazunk a fogpótláshoz, hogy szinte minden esetben képesek vagyunk tökéletesen visszaadni a fogak eredeti állapotát. A fogpótlás ebből a szempontból két szerepet is betölt:

– esztétikai szerep (szép mosoly)

– funkcionális szerep: biztosítja a megfelelő rágást

A fogpótlás lenyomatvétellel indul. Ehhez speciális alapanyagokat használunk, ami olyan pontos képet ad a fogsorról, hogy a fogtechnika tökéletesen illeszkedő fogkoronát, hidat vagy fogsort tud készíteni.

A mai számítógépes eljárásoknak köszönhetően a fogkorona, fogászati híd vagy fogsor szinte megtévesztésig hasonlít az eredeti fogainkhoz.

Alapanyagainak palettájával minden igényt ki tudunk elégíteni. Ilyenek a porcelán korona, a fémmentes cirkónium korona (cirkon korona) és a cirkónium fogászati híd, vagy a teljes kerámia koronák, fogászati hidak.

Kivehető pótlások

A kivehető pótlások esetében érdemes megemlíteni, hogy sok kellemetlenséget okoznak, de ennek ellenére természetesen teljesen élhető megoldást jelentenek. A tisztítás és ki-behelyezés állandó napi rutinja szintén megerőltető a legtöbb ember számára. Emellett esztétikailag sem kifogástalan.

Korona

A korona egyetlen fog pótlására szolgáló, oldhatatlanul rögzülő mesterséges fogmű, mely rögzülhet fogcsonkra vagy annak hiányában implantátumra is. A fogkoronát leggyakrabban akkor alkalmazzuk, amikor nagymértékű foganyag hiány áll fenn, fogtörés vagy elhanyagolt fogszuvasodás következtében. Fogtengely korrekcióból -, illetve esztétikai okokból (torlódott fogak, réses fogazat nagy rések, vagy gyökérkezelt fog elszíneződése) miatt kifolyólag is felhelyezhető a korona. Anyagát tekintve a legelterjedtebb típusok a porcelán koronák, ill. a cirkónium koronák, valamint préskerámia koronák.

Fogpótlás lépésről lépésre 

Bármilyen fogpótlásról is van szó, legyen az egy fogászati híd vagy fogkorona, cirkon korona vagy porcelán korona, a kezelési terv megbeszélése után a következő lépések következnek.

  1. Fogak csiszolása

Helyi érzéstelenítést követően a fogorvos a korona felhelyezése szempontjából ideális formájúra csiszolja a fogat. (Amennyiben a korona implantátumra kerül, ez a lépés természetesen elmarad.)

Ahhoz, hogy a fogsorról lenyomatot vegyünk, először le kell azt csiszolni.  Ez mindig érzéstelenítésben történik, így nem fáj, nem kellemetlen. Teljes olyan, mint amikor egy tömés elkészítése előtt fúr a fogorvos. Tulajdonképpen Ön semmit nem érez a csiszolás alatt.

Azt hogy mennyi fogat kell csiszolni, mindig az Ön egyéni kezelési terve határozza meg, milyen fogpótlás a legjobb Önnek. 

  1. Ideiglenes fogpótlás (szükség esetén)

Fogászati rendelőnkben lehetőség van ideiglenes fogpótlás készítésére, amit mindaddig viselhet, amíg a végleges korona, fogászati híd vagy fogsor el nem készül. Az ideiglenes fogpótlást sürgős esetben helyben a rendelőben a fogorvosunk is el tudja készíteni, így egyetlen napig sem kell lecsiszolt fogakkal mutatkozni ismerősi, barátai, rokonai előtt. Az ideiglenes fogpótlás azonban nem csak ezért lehet fontos. Azért fontos lehet, mert előfordul, hogy a fogak a csiszolás után érzékenyebbe válhatnak. Erre is jó megoldás az ideiglenes fogpótlást, amely készülhet közvetlenül a csiszolás előtt a rendelőben, vagy kérhető a lenyomatvétel után a fogtechnikától.

Tehát az ideiglenes pótlásnak 2 fontos célja van:

a, segít megszüntetni a lecsiszolt fogak érzékenységet, illetve

b, ha látható helyre készül a fogpótlás, akkor addig sem kell szégyenkeznie ha elmosolyodik

Ezeket az ideiglenes pótlásokat egy ideiglenes ragasztóval tesszük a fogakra. Ezt addig hordhatja, míg a végleges fogpótlás el nem készül. Az ideiglenes pótlás színét is az eredeti fogakéhoz választjuk nehezen vehető észre a különbség. Ezzel szépen palástolható, hogy éppen fogpótlás készül. Nem kell aggódnia amiatt, hogy a fogpótlás alatt nem tud emberek közé menni vagy mosolyogni.

Az ideiglenes fogpótlás ára rendkívül kedvező, így nem jelent az Ön számára nagyobb költséget.

3. Lenyomat készítése

Ezután lenyomatot vesz a lecsiszolt fogról és közvetlen környezetéről.

Ha a csiszolás elkészült, vagyis a fog vagy fogak a megfelelő alakot elnyerték, akkor erről lenyomatot veszünk, hogy a fogtechnika is képet kaphasson, és lássa, mire kell elkészítenie a fogpótlást.

Fogpótlásnál mindig mind a két fogsorról veszünk lenyomatot, arról a fogsorról ahova a pótlás készül egy speciális, tökéletes képet adó lenyomatot, a másikról pedig általános lenyomatot.

A két lenyomat alapján a fogtechnika teljes képet kap a két fogsor egymáshoz való viszonyáról így pontos tökéletesen illeszkedő fogkoronát, fogászati hidat vagy fogsort tud készíteni.

4. Vázpróba

A következő lépés mindig egy vázpróba, ami azt jelenti, hogy a fogtechnika a lenyomatok alapján küld egy majdnem kész úgynevezett vázat a fogpótlásról. Ilyenkor ezt a fogorvosunk bepróbálja a fogakra, és ellenőrzi annak pontosságát, illeszkedését és magasságát.

Ha a váz tökéletes, akkor Önnel együtt kiválasztjuk a fogkorona vagy híd színét.  A vázat visszaküldjük, a technikára ahol felviszik a pótlásra a kiválasztott szint. Ha fogsor készül, akkor következő alkalommal már át is adjuk Önnek. Ha pedig fogkorona vagy fogászati híd készült, akkor jön az utolsó munkafázis:

5. A lecsiszolt fogra ideiglenes fogkorona kerül, amely védi azt, amíg a végleges fogkorona felhelyezése megtörténik.

6.       Az elkészült fogkorona vagy fogászati híd beragasztása    

 A végleges korona elkészülésekor – ez általában legfeljebb néhány napot vesz igénybe – a fogorvos felhelyezi azt. A fogkorona ragasztással kerül a csiszolt fogra, amely  stabilan és tartósan rögzíti a fogkoronát. A kezelés teljes érzéstelenítés alatt zajlik, így fájdalommentes.

Az utolsó lépésben felragasztjuk az elkészült fogkoronát vagy hidat. Ha a kezelés folyamán szükség volt ideiglenes koronára vagy hídra azt eltávolítjuk, a fogat vagy fogakat megtisztítjuk. Először a helyére illesztjük az elkészült fogpótlást, majd megmutatjuk Önnek, és ellenőrizheti, hogy a kiválasztott szín, forma és méret megfelelő-e. Fogorvosunk megvizsgálja még egyszer az illeszkedését, pontosságát. Ha mindent rendben talál és az Ön tetszését és elnyeri megkezdődhet a végleges ragasztás.

A fogkorona vagy híd beragasztására kifejezetten erre a célra fejlesztett, magas minőségű ragasztócementet használunk, ami erős és pontos tapadást biztosít, hermetikusan lezárja és védi a fogat a korona vagy híd alatt. Ennek köszönhetően hosszú évekre és rendkívül tartósan rögzíti az elkészült fogpótlást.

A fogpótlás átadását követően elmondjuk és megmutatjuk Önnek, hogyan kell ápolnia és tisztítania, milyen kiegészítő fogápolásai eszközöket kell használnia.

Amennyiben fogpótlásra van szüksége és szeretne pontos kezelési tervet kapni forduljon hozzánk bizalommal.

Híd

 A fogászati híd egyszeres- vagy többszörös foghiányt átívelő fix fogpótlás, mely a szomszédos fogakon, vagy az azokat helyettesítő implantátumokon oldhatatlanul rögzül. Elkészítésekor a szomszédos fogakat csiszolással előkészítjük, majd felhelyezésnél ezek a fogak tartják a hidat, a hiányzó fogak helyét pedig a hídtest pótolja. Tartófogakként előzetesen beültetett implantátumokat is használhatunk.

 

Saját fogakon elhorgonyzott hídpótlás

Implantátumokon elhorgonyzott hídpótlás

Hátrányok

– Egészséges fogak lecsiszolásával jár

– A hidat tartó fogak túlterhelődhetnek

– A híd alá ételmaradék kerülve a pillérfogak szuvasodása, fogínygyulladás következhet be

– Nem terheli megfelelően a a foghiány területén az állkapocscsontot, így a csontállomány sorvadása következhet be

– középhosszú távú megoldás, körülbelül 1 évtizedig, utána cserére szorul

– Nem tökéletes rágási funkció, a keményebb ételeknél vigyázni kell

– Költségesebb

– Az elkészítés időtartama hosszabb, mivel meg kell várni az implantátum becsontosodását

– Ha nem megfelelő a csontállomány, csontpótlásra lehet szükség, ami tovább növeli a költségeket, plusz műtéti beavatkozást vehet igénybe

Előnyök

– Kedvezőbb ár

– Gyorsabb elkészítési időtartam

– Esztétikus megjelenés

– Nem kell lecsiszolni az egészséges fogakat

– Szebb mosoly

– Stabilabb fogsor, könnyebb rágás

– Nagyobb komfortérzet, jobb életminőség

– Kiterjedt vagy teljes foghiány esetén is alkalmazható

– Nem szükséges hozzá ép fog

– Az implantátum évtizedekig, akár élethosszig tartós

– Megfelelő az állkapocs csontállományának terhelése, megállítható a sorvadása

– Kevesebb későbbi szövődmény megfelelő szájhigiéné esetén

Gyakori kérdések

Mivel a hiányzó fog vagy fogak elkészítéséhez idő szükséges, ami akár 1-3 hét is lehet, így érdemes mindenképp több héttel számolni

Egyénileg nagy eltérések lehetnek, de egy szakszerűen elkészített és ápolt pótlás akár 5-8 évig is problémamentes lehet. Az implantátum ilyen feltételek mellett, akár élete végéig kitarthat.

Akár az összes fog pótolható.