1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Foghúzás

A foghúzás a teljes fog eltávolítását jelenti gyökerekkel együtt. Minden foghúzást röntgen felvétel készítése előz meg. Foghúzásra akkor van szükség, ha az csillapíthatatlan fájdalmat okoz, és gyökérkezeléssel nem lehet megmenteni az adott fogat, vagy a foganyag vesztesége olyan mértékű, hogy a későbbiekben az már nem felépíthető. Ilyen helyzet jellemzően akkor állhat elő, ha a fog körül nagy gyulladás alakul ki. Előfordul olyan eset is, amikor nem akut fájdalom miatt távolítunk el fogakat, hanem fogágybetegség következtében meglazult fogak eltávolítására van szükség. 

 

Ha a beteg fog gyulladt és erősen fáj, akkor a foghúzást megelőzheti a gyulladás csökkentése antibiotikumokkal. Ezután a foghúzás könnyebben kivitelezhető, hiszen az érzéstelenítő nem hígul fel a gyulladásban. Szükség esetén a dózis növelésével vagy erősebb érzéstelítőkkel a fogeltávolítás gyulladt állapotban is kivitelezhető. 

 

A foghúzást minden esetben érzéstelenítés mellett végezzük. Az érzéstelenítést követően a fogat különböző fogászati emelőkkel és fogókkal eltávolítjuk.  

 

A mai modern, hatékony érzéstelenítésnek köszönhetően a fájdalomtól a legtöbb esetben egyáltalán nem kell tartani. Érzéstelenítés után 2-3 órán át tart a zsibbadás. A zsibbadás alatt ne együnk, illetve óvatosan igyunk, mivel könnyen elharaphatjuk a nyelvünket, felsérthetjük a nyálkahártyát, és félre is nyelhetünk.

Foghúzás utáni teendők 

 

Fontos, hogy legalább 20 percen át szorítsuk a foghúzáskor behelyezett géztampont, majd egyszerűen vegyük ki. Természetes, hogy a foghúzás után vérzik az íny, ez még pár órával a beavatkozás után sem számít szokatlannak. A vérzés rendszerint enyhe. Ha azonban mégis erős a vérzés, és fél órán belül nem csillapodik, haladéktalanul keressük fel a fogorvosunkat.

 

A foghúzást követő fájdalom természetes, akár egy hétig is eltarthat, ilyenkor fájdalomcsillapító szedése javallott. Elhúzódó egyre intenzívebb fájdalom esetén keressük fel fogorvosunkat, hiszen ha szükséges a seb kitisztításával, vagy gyógyszeres csíkkal ellátva elősegítheti annak hamarabbi gyógyulását.

 

Legfontosabb, hogy ne öblögesse vagy szívogassa a sebet, kerülendő a dohányzás és szívószállal történő ivás is. Abban az esetben, ha a véralvadék mégis kiesne a fogmederből, a seb helye begyullad és a sebgyógyulás is zavart szenved. A fogmedergyulladás tünetei a kellemetlen szájíz, szájszag, és szinte csillapíthatatlan, erős fájdalom. Keresse fel kezelőorvosát, aki a seb áttisztításával, esetleg gyógyszeres csík behelyezésével fog segíteni a sebgyógyuláson. 

 

A beavatkozást követő első napon csak lehetőleg folyékony állagú ételeket egyen, utána pedig még pár napig kerülje a kemény, apró szemű ételeket (például szezámmag, gríz), amelyek könnyen felsérthetik a területet vagy belekerülhetnek a sebbe. Kerüljük az alkohol, a tejtermékek, a kávé, a tea, a fűszeres, csípős ételek fogyasztását. 

 

A fogmosás fontos, nem szabad kihagyni, csak kerülje el a foghúzás helyét az első napokon. 1-2 nap elteltével a fog helye is áttörölhető nagyon óvatosan. Az erre a célra készült szájvízzel való öblögetés javasolt, az erős, alkoholtartalmú szájvízek kerülendőek a sebhely irritálásának elkerülése végett. helyett. 

Minden esetben kell a kezelőorvost tájékoztatni ha véralvadásgátlót szed, itt lehet szükséges az előzetes megbeszélése a gyógyszer átállítását vagy kihagyását illetőleg.

 

Foghúzás várandósság alatt

Makacs tévhit, hogy a várandós kismamák nem kaphatnak lehet fogászati érzéstelenítést. A fogászati beavatkozásokhoz használt érzéstelenítő (ultracain) semmilyen problémát nem jelentenek a terhesség során. Ha indokolt a foghúzás terhesség alatt is elvégezhető fájdalommentesen. Egy hosszan tartó fájdalom és a vele járó stressz sokkal több kárt okoz a magzatnak, ezért nem érdemes tűrni a fájdalmat.

A legoptimálisabb esetben a babatervezés előtt a leendő kismama megjelent egy fogorvosi vizsgálaton és a szükséges beavatkozásokat elvégezték. Viszont ez kevés esetben van így, legtöbbször a kismama későn realizálja a terhességet és az is előfordul, hogy évek óta nem járt fogorvosnál. Ezért sokszor előfordul, hogy a terhesség alatt foghúzás válik szükségessé.

A foghúzás terhesség alatt, ha van mód rá leginkább a II. trimeszterben javasolt. Ez az a legalkalmasabb időszak mind a baba, mind a mama szempontjából.

A foghúzás terhesség alatt nem az a beavatkozás, amire szívesen rávesszük magunkat, de az esetleges következményeket figyelembe véve, ha szükséges a foghúzás, túl kell rajta esni.