1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Érzékeny a fogad? Mutatjuk a lehetséges okokat és megoldást

Érzékeny a fogad, és nem tudod, mi okozza ezt a kellemetlenséget? Ne aggódj, segítünk! Az érzékenység mögött számos ok húzódhat, de fontos megérteni, hogy van megoldás! Fedezd fel velünk, mi okozhatja a fogak érzékenységét, és ismerd meg a lehetséges megoldásokat, amelyek visszahozhatják a komfortérzetedet! 🦷✨

Túl erősen mosod a fogad!

Sokszor a túl erős dörzsölés vagy a túl kemény sörtéjű fogkefe használata okozza a fogérzékenységet. Idővel az erős mechanikai hatás a fog védőburkát is felsértheti, miáltal szabaddá válik a fog belső része – a dentin – mely már összeköttetést teremt a fog idegéhez.

Savas ételeket fogyasztasz

Ha a fogat védő zománc sérült, savas ételek fogyasztása – pl. paradicsom, citrusfélék, kiwi, savanyúságok – fájdalmat okozhatnak. A kellemetlenséget kiváltó ételeket érdemes elkerülni.

Csikorgatod a fogaid

Bár a fogzománc az emberi test legkeményebb anyaga, mégis, a fogcsikorgatás/bruxizmus lekoptathatja a zománcot, ezáltal szabaddá válik a dentin. Konzultálj fogorvosoddal, aki tanácsokkal lát el. Használhatsz fogvédőt, melyet a fogaidhoz igazítva készítenek el.

Fogfehérítő fogkrémet használsz

Sok fogkrémgyártó ad a fogfehérítő hatású fogkrémhez olyan adalékokat, melyekre egyesek fogai érzékenyebben reagálnak, mint az átlag. Ha fogkrémed tartalmaz fehérítő szereket, válts egy másikra.

Nem megfelelő szájvízzel öblögetsz

Épp úgy, mint a fehérítő fogkrém, a szájvizek is tartalmazhatnak káros anyagokat – alkohol, egyéb vegyületek – melyektől érzékennyé válhat a fog, kivált, ha a fognyak szabaddá vált. Megoldás lehet semleges fluoridos szájvíz használata, vagy a szájvíz teljes elhagyása.

Nagy mennyiségű lepedék van a fogaidon

A nagymennyiségű lepedék károsíthatja a fogzománcot, ami a fogérzékenység kialakulásához vezethet. A napi fogtisztítási rutin lelkiismeretes végzése megoldhatja a problémát, amennyiben mégsem, félévente egy fogorvos által végzett fogtisztítást ajánlott.

Az íny visszahúzódása

A fogérzékenység leggyakoribb oka az íny visszahúzódása, az ún. ínyrecesszió, amit általában a nem megfelelő fogmosási technikák és a rossz szájhigiéné okoz. Az ínyrecesszióra azért is kell figyelni, mert könnyen ínygyulladást válthat ki, ami végső esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Nagy mennyiségű lepedék van a fogaidon

A nagymennyiségű lepedék károsíthatja a fogzománcot, ami a fogérzékenység kialakulásához vezethet. A napi fogtisztítási rutin lelkiismeretes végzése megoldhatja a problémát, amennyiben mégsem, félévente egy fogorvos által végzett fogtisztítást ajánlott.

Fogászati beavatkozáson estél át

Gyakori, hogy gyökérkezelés, foghúzás, fogpótlás, fogfehérítés után fogérzékenységet tapasztalunk néhány napig. Ha az érzékenység nem múlik rövid időn belül, érdemes újra felkeresni a fogorvost, mert fertőzésre is utalhat a fájdalom.

Sérült a fogad

Egy berepedt vagy letört fog által okozott fájdalom meghaladja a fogérzékenység fogalmát. Fogorvosod tudnj fogja mi a megfelelő kezelés a számodra!

Elmozdult, kilazult tömésed van

Az idő előrehaladtával korábbi fogtöméseink kilazulhatnak, elmozdulhatnak, így a szélek mellett újrakezdődhet a szuvasodás. A legtöbb esetben újratöméssel orvosolható a probléma.

Ne aggódj, a fogérzékenység kezelhető. Előfordulhat, hogy az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrém hatásosnak bizonyul, de mivel a fogérzékenység egy mögöttes betegség vagy fogászati probléma tünete, mindenképp érdemes vele fogorvoshoz fordulnunk, hogy a hátterében álló okot is kezelni lehessen. Így, ha fogérzékenységben szenvedsz mindenképp keresd fel kezelőorvosod!