1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

A tökéletes szájhigiénia

A tökéletes szájhigiénia, fogaink ápolása, tisztán tartása az esztétikum mellett egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszik.  Fogaink élethosszig való megőrzésében fontos, hogy a helyes szájápolási technikát minél előbb, akár már a legkisebb korosztályban elsajátítsuk.  Ehhez három fontos tényezőt tartsunk szem előtt: a rendszeresség, a jó technika és az alaposság. 

A rendszeresség a napi legalább kétszeri fogmosást jelent, reggel és este. Fontos, hogy ha naponta mégiscsak egyszer van lehetőségünk fogat mosni, az este legyen, hiszen éjszaka a nyáltermelés lecsökkenésével kevésbé érvényesül annak tisztító- és védő hatása. A megfelelő szájhigiéniához szükséges eszközök: a fogkefe, fogkrém, fogselyem és a szájvizek.

A megfelelő szájápolási technikát a fogorvosunktól vagy dentálhigiénikustól is elsajátíthatjuk. A szakemberek személyre szabottan tudnak segítséget nyújtani, eszközöket ajánlani, vagy az esetleges hiányosságokra felhívni a figyelmet. szabályos technikát a fogorvosoktól is megtanulhatjuk, akár egy szájhigiénés kezelés keretében, akár az éves ellenőrzések alkalmával.

A helyes szájhigiéniára való nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Már gyermekkorban meg kell tanulni a helyes fogmosási technikát, hiszen ezt egy életen át alkalmaznunk kell. Kerüljük a fogkefe fogfelszínhez való túlzott nyomását. Az vízszintes irányú, erőteljes súroló mozdulatsor hosszútávon kárt tehet az ínyben és a fogzománcban is, ezért ez is kerülendő. A fogfelszínt körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg, a végén az ínyt is masszírozzuk át. Alakítsunk ki egy nekünk megfelelő haladási sorrendet, ezzel biztosítva az összes fogfelszín tisztaságát. Az alapos szájápolás a fogmosással nem ér véget. Szoros fogközökben fogselyemmel, réses fogazatnál pedig fogköztisztító fogkefékkel érhetjük el a fogak tökéletes tisztaságát. Szájvizek közül az alkoholmentes változatokat érdemes választani.

Fogkrémek választásában a legfontosabb, hogy lehetőleg fluoridot tartalmazó fogkrémet válasszunk. Ezzel szembeni bármilyen allergia esetében válasszunk más ásványi anyagokkal teli alternatívákat, pl.: flouridmentes fogkrémek, ToothMousse bár az utóbbi tejfehérjét tartalmaz, így ha ez ellen is allergia áll fenn, akkor kerülendő. Választhatunk számos speciális kiegészítőkkel rendelkező fogkrémek közül pl: érzékeny fogakra vagy fogágybetegségekre javasolt fogkrémek.

Már csak egy kérdés maradt! Milyen a jó fogkefe?

Keménységüket tekintve a közepes vagy puha sörtéjű fogkefék a legoptimálisabbak. Ezek megfelelő lepedékeltávolítást biztosítanak, szemben a kemény sörtéjű változataival. Utóbbiakkal könnyebben kárt tehetünk a fogzománcban és az ínyben is ha nem megfelelő technikát alkalmazunk.  A kemény sörtéjű nem jó! Ezzel gyakorlatilag elsúroljuk a fogakat, az íny visszahúzódását és ezzel együtt fognyak érzékenységét eredményezi, mely igen heves fájdalommal jár hidegre, melegre, édesre és savanyúra is. Válasszuk tehát a közepes, vagy a puha sörtéjű fogkefét.

Fogkefe választásakor nemcsak a sörteszálak keménységét érdemes figyelembe vennünk, hanem a fogkefe nyakát is. Azok, amelyek flexibilisek, vagy merevek, de szögben hajlanak, nem irányíthatóak olyan precizitással, mint az egyenes fogkefék. A sörteszálak váltakozó hosszúsága, iránya, illetve a különböző polírozó korongot tartalmazó fogkefék sem szerencsések, ugyanis ahol a rövidebb sörték, vagy polírozó korongok helyezkednek el, nem biztos, hogy megfelelően tisztítják a fogfelszínt.

Az elektromos fogkeféknek kategóriának két típusa van: a kör-alakú kefés, oszcillációs, rotációs, pulzáló mozgást végző elektromos, illetve a hagyományos fogkefe fejes, sepregető-rezgő mozgást végző szónikus fogkefe.

Mindkét típus bizonyítottan hatékonyabban távolítja el a lepedéket. Az elektromos fogkefék használatának egyszerűsége segíthet javítani szájhigiéniánkon, hiszen elengedő arra figyelni, hogy egyetlen fogfelszín se maradjon ki, nem kell a bonyolultnak hitt mozdulatsort végig csinálni. Másik nagy előnye az elektromos fogkeféknek az időkontroll, mellyel kontrollálhatjuk a szükséges 2 perces fogmosási idő elteltét. Érdekesség, hogy egy átlagos ember 28 másodpercig mos fogat. Az elektromos fogkefékkel a szükséges fogmosási idő elteltét is ellenőrizhetjük/kontrollálhatjuk.

Ügyeljünk a fogkefék rendszeres cseréjére is. Az elhasználódott sörték már nem tisztítanak megfelelően, ezért 3 havonta érdemes őket leváltani. Akut fogágybetegségben vagy fertőző betegségekben (pl.: felsőlégúti fertőzés, herpesz stb.) cseréljük gyakrabban a fogkefénket vagy speciális oldattal fertőtlenítsük

Szájhigiéniánk megőrzésében a helyes fogmosási technika elsajátítása mellett életmódunkkal is hozzájárulhatunk. A dohányzás mellőzése alapvető, de a cukros, erősen savas ételek, italok kerülése is javasolt. Mindemellett a féléves rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat elengedhetetlen a szájhigiéniánk fenntartásában.

A szájszárazság elkerülése is nagyon fontos, hiszen a szájban lévő nyál elsődleges védelmet nyújt a fogszuvasodás és a fogak körüli betegségek ellen. Elégtelen nyáltermelés vagy gyakori szájszárazság esetén súlyos fogászati problémák lépnek fel. Fontos azonban figyelembe venni a folyadék fajtáját és a cukros, szénsavas italokat érdemes elkerülni.

A dohányzásról való leszokás szintén hozzájárul a tökéletes szájhigiénia kialakításában. A nikotin hatással van a szájüreg ereire, elfedve ezzel az ínyvérzést, mint a korai fogágybetegség jelét, megnehezítve a fogágybetegség időben való diagnosztizálását. Mindemellett jellegzetes sárgás árnyalatot kölcsönöz a fogaknak.

A cukros ételek és italok mellőzése is fontos! A cukor az egyik fő bűnös, ha szuvasodásról van szó. Táplálja a szájban lévő baktériumokat és savasabb környezetet teremt, ami lepedékképződést okoz és pusztítja a fogzománcot! A fogszuvasodás ellen tehetünk jól megválasztott ételekkel is, erről ebben (kattintson) a cikkünkben olvashat.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess Minket az Instagramon is!