1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

A szájban és környékén lévő piercingek kockázatai

A szájban és annak környékén elhelyezkedő piercingek divatos kiegészítők lehetnek, azonban fontos tudnunk, hogy ezek a testékszerek potenciális kockázatokat rejtenek. A szájüreg és a nyelv környékén elhelyezkedő piercingeknek számos egészségügyi és fogászati kockázata lehet, amelyekre érdemes odafigyelni. A következőkben részletesen megvizsgáljuk ezeket a kockázatokat és megtudjuk, hogyan óvhatjuk meg fogainkat és szájüregünket ezeknek a kiegészítőknek az esetleges negatív hatásaitól.

A szájban és környékén lévő testékszerek nemcsak azért veszélyesek, mert a szájüregben magas a fertőzések kockázata, hanem azért is, mert a piercingek gyakran károsítják a fogínyt és a fogakat is. A piercing fémrészei által okozott mechanikus stressz következtében a testékszer hosszú távú viselése maradandó sérülést okozhat a fogínyben és a fogakban is.

Nyelvpiercing esetében a beszéd, a rágás és a nyelvmozgások közben a fémes részek a fogakhoz ütődnek, ami idővel hajszálvékony repedéseket okoz a fogzománcon. Ez később a fogak hideg- és hőérzékenységhez, a fogideg irritációjához vagy fogszuvasodáshoz vezet. A károsodás magas kockázata miatt a nyelvpiercinggel rendelkező betegeknek nem is javasolt kerámiaprotézis beültetése.

A hosszas nyelvpiercing viselés miatti folyamatos mechanikai irritáció időnként az íny, majd a fogágy csontos részének leépülésével is járhat, mely végül a fog(ak) meglazulásához, elvesztéséhez vezethet. Klinikai vizsgálatok alapján a 4 évnél hosszabb ideig nyelvpiercinget viselők 47%-nak tört le legalább egy foga az ékszerre történő véletlen ráharapás miatt.

Ajakpiercing esetében a testékszer a szájüregben lévő része a fog látható része alatti fogínnyel van egy szintben. A fogíny állandó dörzsölése az íny visszahúzódását és a foggyökerek illetve az alatta lévő csont károsodását okozhatja. Az ajakpiercinget viselők körében gyakori a fogínykárosodás.

Az íny visszahúzódásával szabaddá válik a foggyökér egy része, ezért a fog érzékenyebbé válik az érintésre és a hidegre, illetve nagyobb valószínűséggel szuvasodik. A nem egyenletes íny nehezebbé teszi a fogak megfelelő tisztítását is, ami tovább növeli a fogágybetegség kialakulásának kockázatát.

Ahogy láttuk, a szájban és környékén lévő piercingek jelentős kockázatokat hordozhatnak magukban, amelyek érintik az egészséget és a fogak állapotát egyaránt. Fontos, hogy mielőtt döntést hozunk a piercingel kapcsolatban, alaposan megfontoljuk ezeket a kockázatokat, és vegyük figyelembe azokat a lépéseket, amelyekkel minimalizálhatjuk az esetleges problémákat. Azt javasoljunk, hogy az ilyen kockázatok megelőzése érdekében a szájpiercinget viselők rendszeresen járjanak fogászati kontrollvizsgálatra, hogy a testékszert azonnal el lehessen távolítani, amint a károsodás első jeleit felfedezik. A rendszeres szájhigiéniai rutin fenntartása, a piercingek tisztántartása és az egészségügyi szakemberrel való konzultáció mind olyan intézkedések, amelyek segíthetnek megelőzni a későbbi komplikációkat. A fogak széttörését és a fémallergia kialakulását műanyag ékszer viselése megelőzheti. A legfontosabb az, hogy mindig figyeljünk oda szájüregünk egészségére, és szükség esetén kérjünk segítséget szakemberektől.