1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

A fogmosás helyes technikája

A fogmosás technikája kritikus fontosságú az egészséges fogak és íny megőrzésében. Egy megfelelően végzett fogmosás segít eltávolítani a lepedéket és a fogkőképződést, megelőzve ezzel a fogszuvasodást és a fogínygyulladást. Az optimális fogmosási technika elsajátítása segít abban, hogy a fogmosás hatékony legyen, miközben óvja a fogakat a túlzott erőhatásoktól. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen a helyes fogmosási technikával, hiszen ez az egyszerű gyakorlat napi szinten hozzájárulhat fogaink egészségének megőrzéséhez és a kellemes lehelethez. A következőkben részletesen bemutatjuk, hogyan érdemes helyesen mosni a fogakat, hogy a fogmosás ténylegesen hatékony legyen és hozzájáruljon a fogak hosszú távú egészségéhez.

  • Egy alapos fogápolás percekig tart, melyet, hogy betartsunk, érdemes mérni az időt. A fogak csillogásához pedig nem kell sok fogkrém, elég egy borsónyi is hozzá, a többi csupán pazarlás.
  • Egészséges fogazat esetén a helyes technika az, ha a fogkefe szálai – amennyire csak tudnak – behatolnak a fogak közötti területre és hatékonyan tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. Ezt egy egyszerű vízszintes vagy függőleges sikálással nem érhetjük el.
  • Kiindulásképp fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük oly módon, hogy a sörték az íny felé nézzenek, a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezt a pozíciót kell fenntartanunk lehetőleg végig, a fog belső és felszínének tisztása során.
  • A fog koronai része felé (ínytől a fog felé) söprő mozdulatot végezzünk, így távolíthatjuk el végleg a fellazult lepedéket. Ha ezekkel megvolnánk, akkor áthelyezhetjük a kefét a következő fogra-fogakra.
  • Sikálás helyett körkörös mozdulatok: Enyhe nyomás mellett, 10-15 körkörös mozgást végezzünk egy fogkefe fejnyi területen.
  • Amikor végeztünk a fogkefével, következhetnek a kiegészítő eszközök, hiszen ezek segítségével tudjuk a leghatékonyabban megtisztítani azokat a területeket, amelyekhez a fogkefe sörtéje is csak nehezen vagy egyáltalán nem fér hozzá. (Fogselyem, fogköztisztító, nyelvkaparó)

Az egyszerű, de hatékony fogmosási rutin hosszú távon megóvja fogainkat a szuvasodástól és más fogászati problémáktól. Ne habozzunk alkalmazni a megfelelő fogmosási technikát, és rendszeresen ellenőrizzük fogorvosunkkal a fogaink állapotát. Így hosszú távon garantálhatjuk mosolyunk ragyogását és egészségét!