1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

7 ok, ami miatt rossz lehet a leheleted

7 ok, ami miatt rossz lehet a leheleted. Érdemes az okokat megszüntetni, és nem csak a kellemetlen szájszaggal ellen küzdeni. Elég meglepő, de egy kutatás szerint az emberek több mint 65 százalékának kellemetlen szagú a lehelete, ennek számtalan oka lehet:

  1. Nem megfelelő szájhigiénia, és az ebből eredő beteg fogak és fogíny 

A szánkban baktériumok élnek, melyek megtelepednek a fogaink között, belepik a nyelvünket is. Ezek a baktériumok szaporodnak és kellemetlen szagokat bocsátanak ki. Ha nem megfelelően, és megfelelő időközönként mosunk fogat, akkor bizony tapasztalhatjuk az elszaporodott baktériumok szagát a szánkban. Naponta 2×4 perc fogmosással és napi egyszeri fogselymezéssel ezt könnyedén megelőzhetjük. 

  1. Szájszárazság 

A nyálnak nagy szerepe van az ételmaradékok és baktériumok eltávolításában, tehát a száraz száj kedvez a baktériumok elszaporodásának. Reggel is emiatt tapasztalhatunk rossz szájízt és szájszagot, hiszen éjszakára a nyáltermelésünk lelassul. Vannak egyes kondíciók, amelyek kedveznek a szájszárazságnak, ilyen például a dohányzás, vagy értelemszerűen a kevés folyadék fogyasztása. Sajnos több betegség okaként is jelentkezhet szájszárazság, ilyen betegség a diabétesz vagy depresszió. De ide sorolhatjuk az orr és a garat betegségeit is, melynek következtében nehezedik az orrlégzés, így a szánkon keresztül kell levegőt venni, ami miatt a szánk is gyorsabban szárad. 

  1. A mandulák és a szájnyálkahártya betegségei

Az olyan kórokozók, mint például a streptococcus, nem csupán fogszuvasodást okozhatnak, hanem a mandulákat is megtámadhatják, melyek gyulladása szintén eredményezhet szájszagot. A manduláink felületén és redőiben mandulakövek alakulnak ki, aminek hatására elszaporodnak a rossz leheletet okozó bacilusok. Ezen kívül a szánkban, illetve a szájnyálkahártyánkon megtelepedő gombák is okozhatnak ilyen problémát.

  1. Légutak betegségei

A levegő a szájon, illetve orron keresztül eljut a garatba, majd onnan a tüdőbe. Ha bármelyik részen gyulladás vagy valamilyen betegség alakult ki, akkor ezek okozhatnak rossz leheletet. Utóbbi a különféle vírusok következtében kialakult hörghurut, illetve tüdőgyulladás esetén is igaz.

  1. Emésztőrendszer betegségei és anyagcserezavarok 

Gyomorégés, baktériumok okozta gyulladás, a nyelőcsövön található gombák, baktériumok vagy daganatok is okozhatnak kellemetlen szájszagot. Ha valamilyen oknál fogva megváltozik az emésztésünk, annak szintén rossz lehelet lehet a következménye. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta, mely ketózist okoz, szintén rossz szájszagot okoz.

  1. Rossz szokások

A dohányzás bármely formája (cigaretta, szivar, pipa) vagy a dohányrágás kellemetlen szájszagot okoz. A túlzásba vitt kávé- is alkoholfogyasztás is rossz hatással lehet a leheletre. 

+1. Bizonyos ételek

Nyilvánvalóan vannak olyan ételek, amik befolyásolják a leheletünket, ilyen a hagyma, fokhagyma, hal, melyek fogyasztása után akár órákkal később is rossz lehet a leheletünk, még fogmosás ellenére is.