1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Szájsebészet

Sajnos előfordulnak olyan előre megtervezett vagy sürgősségi esetek, amikor nem elég a hagyományos fogorvosi ellátás, hanem szájsebészeti beavatkozásra van szükség. Ide az olyan sebészeti beavatkozások tartoznak, amely a fogászattal, a fogszabályozással, a fogpótlásokkal és a szájüregben lévő egyéb fogászati problémák sikeres kezeléséhez kapcsolódnak.  

Talán Ön is fél a szájsebészet szó hallatán, de ezek a félelmek alaptalanok!

Szájsebészeti rendelésünk korszerű eszközei, és a ma ismert leghatékonyabb érzéstelenítő anyagok használata biztosítja a teljes fájdalommentességet. Képzett és kedves szájsebészeink jól ismerik az Ön esetleges félelmeit és szorongásait, és képesek úgy kezelni, hogy ellenérzései teljesen alaptalanok legyenek.

A fogmegtartó szemléletünk ellenére sajnos előfordul, hogy nem kerülhetjük el a foghúzást. A bölcsességfog is okozhat olyan problémát, amely annak eltávolítását teszi szükségessé. Ritkán szükség van tényleges műtétekre is. Ilyen esetben Önt szájsebész orvosunkhoz irányítjuk. 

A beavatkozást mindig megelőzi egy konzultáció, ahol részletesen ismertetjük a beavatkozást menetét és lépéseit. Azért, hogy a legkisebb kényelmetlenséget okozzuk, Önnek mindig röntgen alapján dolgozunk, így a szájsebész a lehető legkönnyebben és leggyorsabban képes a fogat eltávolítani.

A kezelést követően tájékoztatjuk Önt milyen teendőket kell betartania a foghúzás vagy a műtét után, szükség szerint utógondozásban is részesül.

Melyek ezek a beavatkozások?

 

komplikált foghúzás

 

A fogeltávolítás nem minden esetben olyan egyszerű, olykor összetettségének miatt szájsebészeti beavatkozásra van szükség. Elsősorban akkor, amikor a fogat íny vagy csont borítja. A leggyakoribb eset a szájsebészet útján történő fogeltávolításra a bölcsességfog eltávolítás, amikor a beavatkozás nélkül nem tud előtörni. 

Az áttörés során megrekedt fogak eltávolítása

Néha előfordul, hogy egyes fogak nem vagy csak részlegesen törik át a fogínyt. Ezek aztán gyulladást, kellemetlenebb esetekben cisztákat is létrehozhatnak. Érdemes a „megrekedt” fogakat minél hamarabb eltávolítani. Ez is a szájsebészet feladata.

 

bölcsességfog eltávolítás

 

A rossz irányba növekedő, nem előtörő bölcsességfog sok problémát okozhat, sőt, a növekedés során az egész fogsort károsíthatja.  Ilyen esetben a bölcsességfog szájsebészeti eltávolítása indokolt lehet. 

 

ciszta eltávolítás

 

A ciszta egy olyan elváltozás, amelynek a belseje folyadékkal telített, és bár nem tartozik a daganatok közé, szájsebészet útján azt időben el kell távolítani, mert további rendellenességek okozója lehet. A ciszta megléte nem jár fájdalommal, azonban a fájdalommentesség nem jelenti azt, hogy nem okoz a későbbiekben problémát a szájüregben.

 

foggyökér amputálás, gyökércsúcs rezekció

 

A rezekció egy sikeres fogmegtartó kezelés. A foggyökér csúcsa körül kialakult gyulladás megszüntetésére a foggyökér végét és a körülötte levő gyulladt szöveteket eltávolítjuk, hogy megakadályozzuk a fertőzés tovaterjedését. Előtte az érintett fog gyökérkezelését el kell végezni.

 

arcüreg zárás

 

Megnyílása a felső fogak, általában kis és nagyőrlők eltávolításánál következhet be. Ebben az esetben a szájüreg és az arcüreg között egy rés keletkezik. Fogeltávolítás után orrfúvási próbával ellenőrizzük az arcüreg intaktságát. Ha mégis az arcüreg megnyílna, zárása a foghúzás után rögtön megtörténik, elkerülve ezzel a szájüreg baktériumainak arcüregbe való jutását. 

 

csontpótlás 

 

Implantátumok beültetésénél, valamint szájüregi rendellenesség korrekciójánál lehet indokolt ez a beavatkozás.

 

arcüreg emelés

 

Az arcüreg emelés egyfajta csontpótló szájsebészeti beavatkozás, ahol a felső állcsont csontállománya kerül pótlásra, beboltosítva ezzel az arcüreget.

 

Teendők szájsebészeti beavatkozást követően: 

 

A műtétet követő 48 órában pihenjen, ne végezzen nehéz fizikai munkát és egyéb módon se terhelje szervezetét. 

 

              A zsibbadás elmúlásáig csak folyadékot fogyasszon, és a beavatkozás után minimum 1-2 napig kerülje a kávét, tejet és tojást tartalmazó italok fogyasztását. Ellenjavalt továbbá a dohányzás és alkoholfogyasztás a varratszedés időpontjáig. 

              A varratszedésig javallott puha, pépes ételek fogyasztása, és a beavatkozással ellentétes oldalon rágás.

              A beavatkozás után mihamarabb kezdje meg az arcának a jegelését a műtéti oldalon.

              Fogat mosni lehet, sőt javasolt a fokozott szájhigiénia. Javasolt kamillás és fertőtlenítő szájöblögető használata a műtétet követő egy nap elteltével, előtte ne szívogassa, öblögesse vagy egyéb más módon érintse a sebet. 

              A gyógyszereit a kezelőorvos utasításainak megfelelően szedje. 

              Azok, akiknél a műtét során arcüreg zárást végzünk a fentebb leírtakon kívül varratszedésig szigorúan kerüljék az orrfújást, megerőltetést, a tüsszentést nyitott szájjal végezzék.