1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Parodontológiai kezelés

A parodontológia a fogászat speciális ága, amely a fogat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladásos megbetegedésével, és annak kezelésével foglalkozik.

A rendszertelen és helytelen fogtisztítás rossz szájhigiéniáról tanúskodik, ami előbb-utóbb könnyen fogszuvasodáshoz, illetve fogágybetegség kialakulásához vezethet. A fogágybetegséget a szervezet nem képes egyedül leküzdeni. Kezelés nélkül ez az elváltozás foglazulással, hosszú távon pedig a fog elvesztésével jár. Ennek első jelei közé tartozik a fokozott fogkőképződés, az ínyvérzés, valamint a kellemetlen lehelet. Fontos, hogy lassan kialakuló betegség, ám fájdalommal nem jár, ezért is ismerik fel néha már túl későn, hiszen a páciens nem fordul vele szakemberhez.

A betegség kezdetén ínygyulladás alakul ki: az íny vörössé válik, megduzzad és erősebb nyomásra vagy akár fogmosás közben vérezni kezd. Amennyiben az ínygyulladást nem ismerik fel és nem kezelik időben, a gyulladás súlyosbodik és fogágybetegséggé alakul. Ilyenkor a gyulladt fellazult íny és a fog felszíne között egy fokozatosan mélyülő rés, úgynevezett tasak alakul ki. Ebben a tasakban baktériumok halmozódnak fel, melyek elszaporodva tovább pusztítják a környező lágy- és keményszövetet. A károsodott fogágy nem képes a fog stabil megtartására, így a fog meglazul, mobilissá válik, végül pedig a fog elvesztéséhez vezet. A betegség további velejárója a fogak elvándorlása, melynek oka, hogy a gyulladás miatt meggyengült csont nem képes ellenállni a rágóerőknek.

Az ínygyulladás rendelői tisztítással és gondos otthoni szájhigiéne mellett visszafordítható. Ezzel szemben a károsodott fogágy kezelése komplexebb. Hosszútávú orvos-beteg együttműködést igényel, folyamatos kontrollok, és a páciens motivált hozzáállásával gyulladásmentes állapot érhető el.

A megelőzés alappillére a gondos szájhigiénia, emellett a dohányzás mellőzése szintén hozzájárul a fogágy egészségének fenntartásában. Félévenkénti szűrővizsgálatokkal a fogágy állapota ellenőrizhető, időben diagnosztizálva és kezelve az esetleges problémákat.