1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Ó jaj, fáj a fogam! Mit tegyek?

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb és fájdalmasabb dolog, ami történhet velünk, de sajnos ritka az az ember, aki élete során nem tapasztalja meg. A fogfájás mögött mindig valamilyen többé kevésbé súlyos probléma húzódik, így a tünetek elfedése fájdalomcsillapítóval csak ideig-óráig jelent megoldást, így ezt nem is javasoljuk. A legjobb, amit fogfájás esetén tehetsz, hogy azonnal felkeresed a fogorvosod, hiszen csak az orvos képes feltárni és megszüntetni a probléma gyökerét. Természetesen előfordulhat, hogy nem tudsz azonnal orvoshoz fordulni, ebben az esetben javasolt a fájdalom csillapítása. De tudnod kell, hogy minél tovább húzod a fogorvosod meglátogatását, annál valószínűbb, hogy a helyzet rosszabbodni fog, javulás nagyon ritka esetben várható. Igaz, hogy a fogfájás kellemetlen élménye akár elmúlandó is lehet, de ez nem jelenti azt, hogy megfeledkezhetsz róla. Az érzékenység és a fogfájás általában a fogakkal kapcsolatos alapvető probléma tünete, ezért mindig meg kell említeni fogorvosodnak!! Az étkezés utáni fogfájás a fogak közé szorult ételmaradékok következménye is lehet, ezért a száj alapos kiöblítése és a fogselyem használata orvosolhatja azt.

A fogfájást több dolog is okozhat, a teljesség igénye nélkül az alábbiak a leggyakoribb okok: 

  • Fogszuvasodás, lyukas fog
  • Fogínygyulladás vagy fogágybetegség
  • Fogínyrecesszió
  • Fogcsikorgatás / bruxizmus
  • Megrekedt, vagy a többi fogat feszítő bölcsességfogak
  • Fogat ért mechanikai sérülés (baleset, letört fog)
  • Sérült fogtömés

Láthatjuk, hogy legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia a probléma okozója, de léteznek rajtunk kívülálló okok is, azonban elmondható, hogy a fogfájás elkerülésének legjobb módja, ha fokozott figyelmet fordítunk a szájhigiéniánkra, és a rendszeres fogorvosi kontrollra. 

A fogfájás számos módon jelentkezhet. Korlátozódhat egyetlen vagy több fogra, kiválthatja hideg vagy meleg, de akár spontán is jelentkezhet a fájdalom. 

Éles fájdalom esetén valószínű, hogy komoly probléma okozza a kellemetlenséget, például letört fog, vagy ha a szuvasodás/kopás már igen közel van a fogbélhez, ahol a fog idegei futnak. Szerencsére az esetek többségében a probléma gyorsan és egyszerűen kezelhető
Az éles fájdalom mellett a tompa fájdalom kevésbé lehet ijesztő, de nem szabad félvállról venni – és fájdalomcsillapítókkal várni a spontán javulást -, hiszen sokszor komolyabb problémákra utal. Jellemzően hideg-meleg ételre/italra jelentkezik a fájdalom, vagy a fog megkopogtatására. A tompa fogfájás általában a fogideg (pulpa) károsodását jelzi, aminek hátterében fogszuvasodás vagy sérülés áll. Ebben az esetben a legtöbbször a gyökérkezelés jelenti a legjobb megoldást. A probléma okozója lehet egy rosszul elhelyezkedő bölcsességfog is, ami nem képes normál módon előretörni.
A legkellemetlenebb a lüktető fájdalom, ami legtöbb esetben komoly gyulladást jelez, vagy akár tályogot, fertőzést és sokszor arcduzzanat kíséri. 

Bármelyik fájdalmat is tapasztaljuk, az egyetlen és legjobb megoldás, ha mihamarabb fogorvosunkhoz fordulunk. Egy képzett fogorvos már a fájdalom helyéből és egy röntgen felvételből ki tudja deríteni a probléma okát.