1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

1119 Budapest
Csurgói út 11. Fsz. 1.
+36-20-520-4484

Fogszabályozás

Manapság a fogszabályozás gyermek- és felnőttkorban egyaránt elvégezhető. Megoldást jelenthet deformált, hiányos, réses vagy sérült fogazatra, továbbá nagyobb harapási anomáliák esetében is. Fogászatunk olyan fogszabályozási lehetőségeket kínál, mely mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek kényelmes és praktikus megoldásokat biztosít.

A fogszabályozás egy több lépcsőből álló folyamat. Gondos tervezéssel kezdődik, ahol a szakorvosi vizsgálat, röntgenfelvétel, és lenyomat alapján egy részletes kezelési tervet állít fel. Ennek elfogadása utána veheti kezdetét a fogszabályozás. A kezelés bizonyos esetekben fogeltávolítást is magába foglalhat. Egyénenként eltérő lehet a kezelési idő hossza, melyet a kiindulási állapot, a készülék típusa és a páciens együttműködése is befolyásolhat. A kívánt eredmény elérése után a fogszabályozót úgynevezett retenciós készülékre cserélik le. Fontos, hogy ennek viselésére is nagy hangsúlyt fektessünk, hiszen ez segít a fogívek megtartásában, és megakadályozza a fogak visszarendeződését. A szakorvos tanácsainak betartásával, és az éves kontrollokkal a szépen rendezett mosolyunk életünk végéig megtartható. 

 

Fontos, hogy fogszabályozó készülékek használatánál fokozott szájhigiénia szükséges. Rögzített fogszabályozó viselőknél a fogak rendszeres tisztítása mellett elengedhetetlen a fogközök gondos tisztítása is, amit a készülék bonyolultsága sokszor nehézzé tesz. Érdemes az átlagosnál többször, akár három havonta szakember általi tisztítást igénybe venni, és ha szükséges, kérni egyénre szabottan a speciális szájápolási eszközök ismertetését.

Sajnos a szabálytalan fogazat nem csak esztétikai probléma. Nehézségeket okozhat a rágásban, hangképzésben, a szájüreg öntisztulásában is. Ez utóbbi miatt megnő a fogszuvasodás és fogínygyulladás kockázata is. Harapási rendellenességekből adódóan a fogak fokozott kopása, esetleg törése is előfordulhat, vagy gondot okozhat az állkapocs ízületében, annak kattogása, esetleges fájdalma miatt. 

Társadalombiztosítás által támogatott fogszabályozó kezelés

 

18 éves korig mindenki jogosult társadalombiztosítás (TB) által támogatott fogszabályozó kezelésre. Ez azt jelenti, hogy a fogszabályozó készülékek árának egy részét, és a vizsgálatok, kontrollok teljes díját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (régi nevén OEP) finanszírozza. 

 

18 éves kor felett a készülékek nem támogatottak, a vizsgálatok és kontrollok is díjkötelesek.

 

Magán fogszabályozás 

18 éves kor felett a fogszabályozás magán úton történhet, de lehetőség van gyermekeket is a választott fogszabályozó szakorvoshoz vinni.

Napjainkban a fogszabályozás többféle fogszabályzó készüléket kínál, rendkívül széles választékban:

 a hagyományos, rögzített fogszabályzók

 az önligírozó (önzáró) rögzített fogszabályzók

 a kivehető fogszabályozó készülékek

 a láthatatlan fogszabályozó sínek

Nincs felső korhatára a fogszabályozó kezelésnek

 

Napjainkban az első benyomás nagyon fontos és meghatározó a későbbi kapcsolatokra nézve. A fogak ápoltsága és higiéniája, a rendezett fogazat nem csak a megjelenésben, hanem az egészségben is nagy szerepet játszik A szép mosoly, a megnyerő külső nem csak vágyálom, az Ön számára is elérhető. A felnőtt fogszabályozásnak nincs korhatára. Miért ne lehetne egy gyermekkorban nem kezelt „kócos” fogazaton felnőtt korban változtatni? 40 éves korban, de akár később is lehet, és érdemes is nekivágni a fogszabályozásnak.

 

Ma már társadalmilag elfogadottá vált a felnőtt fogszabályzás is, nem kell szégyellnie! A fogszabályozás kiváltság, egy lehetőség, amit megadhat önmagának egy tökéletes mosoly reményében.

Sokat fejlődött a technológia is: szinte alig észrevehetőek a fogszabályozók, és egyre rövidebb idő alatt tudjuk szebbé tenni az Ön mosolyát!

 

Minden eset egyedi, illetve a fogszabályozás sokszor komplex kezelést igényel, ezért általánosan igaz, hogy a kezelési időt nagyon nehéz megbecsülni, mert az alkalmazott technikán túl egyedi tényezőktől is függ az eredmény. 

 

Az esztétikai szemponton kívül akár fogpótlás előkészítéseként, és a fogágbetegség eredményeként elmozdult fogak helyreállításához is szükségessé válhat a fogszabályozás. Problémát jelenthet az is, ha az alsó és a felső állkapocs nem illeszkedik pontosan, azaz nem helyes az occlusio. Ebben az esetben minden egyes harapásnál összecsiszolódnak az egymással nem illeszkedő fogak, ami által károsodhat a fogzománc. 

 

A fogszabályozási eredmény érdekében szakmai szempontok szerint is választjuk a megfelelő készüléket. Az Ön az élethelyzetének, munkájának, saját igényeinek megfelelően dönthet valamely készülék mellett, amennyiben a szakorvosi vizsgálat eredménye alátámasztja a készülék megfelelősségét.